Вчені винайшли безпровідний кардіостимулятор, який розчиняється в організмі
Northwestern University

Безпровідний кардіостимулятор, який розчиняється в тілі, сконструювали вчені зі США.

За словами профессора Джона Роджерса з Іллінойса, співавтора дослідження, нову модель можна встановлювати пацієнтам тимчасово. Наприклад, після операції на серці, коли органу потрібна допомога, повідомляє The Guardian.

Хоча провідні кардіостимулятори й зараз встановлюють на певний період, вони здатні спричинити зараження. Також при їхньому видаленні можна випадково пошкодити серцеві тканини.

Винахідники стверджують, що їхній кардіостимулятор не потрібно вилучати з тіла. Коли він виконає свою роботу, організм просто поглине його. Пристрій має коштувати близько $100 та буде мати дистанційне управління.

Безпровідний кардіостимулятор вагою близько 0,5 г виготовили з магнію, вольфраму, кремнію та полімеру. Всі ці речовини можуть розчинятися в тілі.

Пристрій живиться від безпровідної технології, у якій радіочастотна енергія ззовні передається на кардіостимулятор. Там вона перетворюється на електричний струм, який регулює роботу серця.

Професор Роджерс розповів, що аналогічну систему використовують у безпровідній зарядці для смартфонів та електричних зубних щіток.

Пристрій вже випробували на мишах, кроликах, собаках, пацюках та людських серцях. Технологія довела, що буде ефективною й для дорослих людей.

У пацюків кардіостимулятор працював чотири дні, а потім почав розчинятися. Через сім тижнів його вже не було. На людях пристрій ще не випробовували, тому на запуск технології для широких масс можуть знадобитися роки.

Вчені вважають, що активні заняття спортом підвищують ризик бічного аміотрофічного склерозу