Вчені вважають, що активні заняття спортом підвищують ризик бічного аміотрофічного склерозу
iStock

Регулярні й інтенсивні фізичні навантаження підвищують ризик розвитку бічного аміотрофічного склерозу у людей, що генетично схильні до цього захворювання. Більшість з них навіть не підозрюють про небезпеку.

Про це повідомляє BBC.

Вчені Шеффілдського університету сподіваються, що отримані дані допоможуть визначити людей, що належать до групи ризику.

Бічний аміотрофічний склероз (БАС) вражає клітини спинного мозку (рухові нейрони), які відповідають за координацію рухів та підтримку тонусу м'язів. М'язи перестають функціонувати, що врешті-решт призводить до їхньої атрофії.

Смерть найчастіше настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури, розповідають науковці. До цього захворювання схильні лише близько 0,3% населення планети.

Зв'язок між фізичними тренуваннями та хворобою помітили давно, але вчені не могли зрозуміти, чи є він причинно-наслідковим, чи тут замішані якісь треті чинники.

«Ми дійшли остаточного висновку, що інтенсивні фізичні навантаження дійсно є фактором ризику для розвитку БАС. Невипадково відсоток видатних спортсменів серед таких хворих — непропорційно високий», — заявив один з авторів дослідження, доктор Джонатан Купер-Нок.

У статті, опублікованій за результатами роботи, йдеться, що внаслідок регулярних фізичних тренувань деякі гени мутують. У людей зі спадковою схильністю до розвитку БАС хвороба виникає раніше, якщо вони регулярно та інтенсивно займаються спортом.

«Ми не знаємо, хто схильний до ризику, і зовсім не збираємося давати людям поради — кому тренуватися можна, а кому не можна. Якщо всі відмовляться від спорту, шкоди вийде більше, ніж користі», — каже доктор Купер-Нок.

Науковці вважають, що знижений рівень кисню в організмі під час інтенсивних тренувань викликає так званий оксидативний стрес рухових нейронів. Він є одними з найбільших та активно споживають кисень клітин нашого організму.

У генетично вразливих людей це призводить до пошкодження та загибелі таких рухових нейронів.

Китай заборонив ультрамарафони та інші екстремальні змагання після смерті 21 спортсмена у травні