Вчені з Китаю створили тканину, яка може охолоджувати тіло людини в спеку
Pixabay

Вчені із Хуачжунського університету розробили тканину, яка здатна відбивати сонячні промені та охолоджувати тіло і предмети у спекотні дні.

Матеріал, який назвали «метатканина», створили із синтетичних волокон, які покриті наночастинками діоксиду титану, та полімолочної кислоти, повідомляє Science.

Перші два компоненти відбивають ультрафіолетове та видиме світло, а третій випромінює інфрачервоне.

Щоб перевірити ефективність свого винаходу, дослідники провели експеримент. Доброволець у жилеті, пошитому з метатканини та бавовни, перебував на сонці цілу годину.

Після цього вчені перевірили, наскільки нагрілася його шкіра. Температура під метатканиною була на 5°C нижча, ніж під бавовною.

За словами винахідників, метатканина найбільш ефективна при тісному контакті зі шкірою. Якщо одягнути щось під неї, частина ефекту втрачається.

Зазвичай технологію, яку використали вчені, застосовували для нерухомих предметів. Тому ще не до кінця зрозуміло, як тканина працюватиме, коли людина буде рухатись.

Команда дослідників наразі шукає виробників одягу, які могли б оцінити їхній винахід. За їхніми словами, «охолоджуючі» предмети гардеробу будуть всього на 10% дорожчі у виробництві.

Canon встановила у китайському офісі камери зі штучним інтелектом, які пропускатимуть лише усміхнених співробітників