Вчені з Узбекистану заявили, що створили вакцину-помідор від COVID-19
Pixabay

Вчені з Центру геноміки та біоінформатики Академії Наук Узбекистану заявили, що розробили їстівну вакцину від коронавірусу на основі помідорів.

Про це повідомили на сайті Центру і в програмі Zamon.

Один з експертів в коментарі пояснив, як «працює» вакцина.

«Якщо ми з'їмо цей помідор, він надходить в наш шлунок, де клітини помідора розщеплюються і утворюють антиген. Ми взяли коронавірус, виявлений в Узбекистані, клонували частину «корони» і впровадили її в клітину рослини. Ми перевірили і виявили, що вакцина дійсно виділяється з клітин рослини», — розповів дослідник.

Вчені ввели в клітку томата коронавірус шляхом клонування. Передбачається, що коли людина з'їсть такий помідор, то в його організм з клітин томата виділяться антитіла.

Що це за проєкт такий?

Вчені працювали над проєктом з січня 2021 року. Вони вибрали для своїх дослідів помідори і огірки, оскільки ці овочі не потрібно піддавати термічній обробці.

При високих температурах клітини рослини, які виробляють антитіла, руйнуються, після чого вакцина стає марною.

Крім того, в Міжнародному центрі алергології Узбекистану працюють над створенням вакцини проти COVID-19 у вигляді коров'ячого молока.

Відповідно до гіпотези вчених, якщо вакцинувати корів від коронавирусной інфекції, то в молоці тварин з'явиться імуноглобулін-А.

Передбачається, що якщо таке молоко випити без попередньої пастеризації, то в людському організмі утворюється імунітет проти коронавірусу.

Узбекистан — не єдина країна, де намагаються розробити їстівну вакцину. В Канаді і Росії наразі вчені займаються створенням вакцинних препаратів на основі вівсяних і молочних продуктів.

Діти, які народилися під час пандемії коронавірусу, мають нижчий IQ — дослідження