Вчені запропонували повернути Плутону статус планети

Команда дослідників з Університету Центральної Флориди закликають Міжнародний астрономічний союз переглянути критерії планет.

А ще вони вважають, що треба повернути цей статус Плутону, який не вважається планетою з 2006 року.

Плутон виключили зі списку планет через те, що він недостатньо масивний і не може розчистити свою орбіту від астероїдів.

Але нова стаття вчених стверджує, що вимога про гравітаційне домінування планети в районі орбіти — це критерій, заснований не на науці, а на «фольклорі та астрології».

Астрономи впевнені, що планета — це геологічно активне космічне тіло. Важливою є його структура. І так вважали вчені ще 400 років тому, але 200 років тому ці уявлення почали змінюватися, коли в моду увійшли астрологічні альманахи.

«Планети більше не вважалися такими на підставі того, що вони мають складну структуру, виявляють геологічну активність і можуть бути місцем для зародження життя. Натомість вони розумілися як щось просте, що слід певним ідеалізованим шляхам навколо Сонця», — пишуть автори роботи.

Вони провели аналогію з визначенням ссавців.

«Вони залишаються ссавцями незалежно від того, чи живуть вони на суші чи в морі. Справа не у місцезнаходженні, а у внутрішніх характеристиках».

Якщо переглянути підхід до визначення планет, цей статус присвоять не тільки Плутону, але ще й Місяцю, а також геологічно активним супутникам планет-гігантів, наприклад, Титану.

У NASA показали перші 3D-зображення атмосфери Юпітера. Дані збирали з 2016 року (фото)