Вчені заявили, що зміни клімату вплинули на розмір тіла людини в процесі еволюції
Pixabay

Результати досліджень показують, що середній розмір тіла людини сильно змінювався останній 1 млн років та пов’язаний зі змінами клімату.

Група вчених із Кембриджського (Велика Британія) та Тюбінгенського (Німеччина) університетів виміряла розмір мозку та тіла у більш ніж 300 скам’янілостей, повідомляє CNN.

Порівнявши отримані дані зі схемою клімату Землі в різні періоди, дослідники дійшли цікавих висновків.

Як виявилося, клімат, особливо температура, був основним чинником, який впливав на розмір людського тіла за останній 1 млн років. Вчені побачили, що більш холодний і суворий клімат був пов’язаний з більшими тілами, а теплий — з меншими.

«Габаритні особини могли краще захиститися від низьких температур», — пояснила Андреа Маніка, професор еволюційної біології у Кембриджі.

Дослідники також вивчили вплив навколишнього середовища на розмір мозку. Згідно з результатами, ми, Homo sapiens, на 50% важчі, ніж деякі попередні види, а наш мозок втричі більший.

Причини таких відмінностей ще обговорюють, але їх не можна пояснити змінами довкілля та температури.

Дослідники кажуть, що мозок найбільших розмірів виявили у предків сучасних людей, які жили в стабільному середовищі. Також таку тенденцію помічали у тих, хто жив у відкритих місцях та полював на великих тварин.

Вчені не вважають, що сучасні зміни клімату можуть вплинути на розміри тіла людей, адже для цього потрібні десятки тисяч років.

Вчені знайшли кістяний артефакт, який підтверджує існування абстрактного мислення в неандертальців