«Велика віха». Уряд США дозволив не носити маску вакцинованим людям
CIDRAP

У Сполучених Штатах люди, вакциновані від COVID-19, можуть більше не носити маски, повідомляє сайт Білого дому.

Правило стосується тих осіб, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу.

Це рекомендував Центр контролю та профілактики захворювань США. Його представники вважають, що вакциновані можуть повноцінно брати участь у різних заходах, в приміщенні чи на вулиці, без масок.

Їм також можна не дотримуватися дистанції на вулиці і в приміщеннях. Нові рекомендації представила директор CDC Рошель Валенскі.

На думку очільників Центру, особи, які отримали щеплення, можуть повернутись до того життя, яке вели до пандемії. Водночас маски, як і раніше, будуть необхідні під час перетину кордону.

При цьому американці, які завершили вакцинацію, повинні продовжувати носити маски та дотримуватися дистанції, якщо це вимагають федеральні або територіальні закони, а також правила місцевого бізнесу. Також вони повинні носити маски в громадському транспорті, в аеропортах і на вокзалах.

Президент США Джо Байден з'явився у Білому домі на виступі без маски в четвер, аби привітати нові вказівки CDC. Як повідомляє сайт Білого дому, Байден каже, що нові вказівки щодо маски є «великою віхою».

Згідно зі стандартами CDC, людина вважається повністю вакцинованою через два тижні після введення останньої дози вакцини.

Зараз уряд США схвалив три вакцини: Pfizer і Moderna, які вимагають введення двох доз, і Johnson & Johnson, яка передбачає введення однієї дози.

За даними CDC, на даний момент хоча б одну дозу вакцини отримали 154 млн жителів країни (46% населення). Повністю вакцинованими вважаються 117,6 млн чоловік (35% населення).

Білий дім розраховує, що до 4 липня, Дня незалежності США, кількість повністю вакцинованих жителів країни досягне 160 млн.

Скасування обмежень. У Німеччині почали діяти привілеї для вакцинованих