Великобританія та Франція підписали нову угоду про зупинення нелегальної міграції через Ла-Манш
Denis BLAIZOT

Великобританія та Франція підписали в суботу нову угоду про зупинення нелегальної міграції через Ла-Манш. Держави посилять патрулі й застосують нові технології у закритті небезпечного шляху, яким мігранти намагаються дістатися до Великобританії на невеликих човнах.

Британський міністр внутрішніх справ Пріті Пател та її французький колега Жеральд Дарманін заявили, що хочуть зробити маршрут, яким цього року проплило понад 8000 людей, «нежиттєздатним», повідомляє Reuters.

Пател заявила, що в рамках угоди кількість силовиків, які патрулюють 150-кілометрову ділянку французького узбережжя, подвоїться. Також держави задіють нове обладнання, включаючи безпілотники та радари. Пател і Дарманін домовились про розширений пакет технологій спостереження з камерами та електронними біноклями.

Цього року сотні людей, у тому числі діти, були спіймані на переправі до Південної Англії з імпровізованих таборів на півночі Франції. Вони пересуваються одним із найжвавіших маршрутів судноплавства у світі в перевантажених гумових човнах. Деякі мігранти потонули.

У своїй заяві Пател заявив, що угода є кроком уперед у завданні припинити переправи через канал.

Завдяки більшій кількості патрулів поліції на французьких пляжах та посиленому обміну розвідданими між нашими органами безпеки та правоохоронними органами ми вже спостерігаємо менше мігрантів, які залишають французьке узбережжя

Великобританія та Франція планують продовжувати тісний діалог для зменшення міграційного тиску на спільному кордоні протягом наступного року, додала вона.

Пател повідомила британським ЗМІ, що цього року влада Франції зупинила 5000 мігрантів на шляху до Великобританії. За її словами, за останні десять років Великобританія виділила Франції 150 мільйонів фунтів стерлінгів для боротьби з імміграцією.

За її словами, після активного перехоплення владою малих човнів більше мігрантів намагаються перетнути Ла-Манш на вантажних автомобілях, і у Франції посилюють безпеку кордонів, щоб зупинити це.

Великобританія також планує запровадити нову систему притулку через законодавство наступного року, сказав Пател.

Угода також включає заходи щодо підтримки мігрантів у розміщенні у Франції та заходи щодо підвищення безпеки кордонів у портах на півночі та заході країни.

Вона ґрунтується на попередньо узгоджених заходах, які, за словами Міністерства внутрішніх справ королівства, призвели до того, що частка перехоплених та припинених переходів за останні тижні зросла з 41% (статистика минулого року) до 60%. Пател заявила, що нова угода з Францією «змінить» цифри.

Вона сказала: «Ми знаємо, що французька влада зупинила перехід більше 5000 мігрантів, які прямували до Великобританії, ми мали сотні арештів, і це — наслідок спільної розвідки та зв'язку між нашими урядовцями».

За її словами, кількість мігрантів, які здійснили перехід, зросла в геометричній прогресії, частково завдяки гарній погоді цього року, і звинуватила банди торгівців людьми у «сприянні» небезпечним подорожам.

«Ми не повинні випускати з виду того факту, що нелегальна міграція існує з однієї фундаментальної причини: це тому, що існують кримінальні банди — торговці людьми — які сприяють цій торгівлі», — сказала Патель.

Вона додала, що вартість, яку стягують торговці людьми, знизилася, тому «люди ризикують своїм життям».

Незважаючи на погіршення погодних умов, прикордонні сили Великобританії продовжують мати справу з мігрантами, які здійснюють небезпечну поїздку з півночі Франції.

Кількість переходів на борту малих човнів зросла цього року, до Великобританії переправлялося 8000 мігрантів — порівняно з кількістю у 1835 у 2019 році, згідно з даними, які наводить The Guardian із посиланням на  інформаційне агентство ПА.

Це незважаючи на обіцянку міністра внутрішніх справ минулого року зробити такі поїздки «рідкісним явищем».

Нещодавня доповідь зафіксувала майже 300 смертей, пов’язаних з кордоном, в районі Ла-Маншу та навколо нього з 1999 року.

Угоду розкритикувала правозахисна група Amnesty International (британське відділення). Стів Вальдес-Саймондс, директор програми з прав біженців та мігрантів організації, вважає, що обидва уряди проігнорували потреби та права людей, які «повинні бути в основі їхньої реакції». Жінки, чоловіки та діти здійснюють небезпечні подорожі через Ла-Манш, оскільки для них уряди не передбачили безпечних варіантів.

Уряд Великобританії повинен розділити відповідальність за надання притулку з найближчим сусідом. Цей постійний акцент на простому закритті маршрутів до Великобританії є безглуздим і необдуманим. Він лише збільшує ризики, на які змушені йти люди, які вже пережили неймовірні труднощі

На думку Amnesty International, мігранти мають або возз’єднатися з родиною в новій країні, або отримати доступ до ефективної системи притулків, на яку вони мають право.

Британія і Канада досягли домовленості щодо торгівлі після Brexit