Великобританія тимчасово відмовилася від торговельних переговорів з ЄС
thetimes.co.uk

Великобританія не бачить підстав для відновлення торгових переговорів з Європейським Союзом, якщо не відбудеться принципової зміни в підході з боку Брюсселя.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву головного учасника переговорів Девіда Фроста. Утім, політик у понеділок висловив оптимізм щодо того, що переговори можуть відновитись.

Це сталося після того, як сторони перервали переговори минулого тижня.

Раніше Майкл Гоув, міністр, який відповідав за Brexit, заявив, що є згода щодо необхідності активізувати торгові переговори та працювати над юридичними текстами.

Обидві сторони примушують одна одну першою взяти участь у переговорах. Ставки високі — йдеться про угоду про захист торгівлі на мільярд фунтів. І це напередодні закінчення Великобританією домовленості про статус-кво з ЄС 1 січня.

Якщо домовленостей щодо фіналу британського п’ятирічного процесу Brexit не буде, це призведе до порушення роботи виробників, роздрібних торговців, фермерів та майже всіх інших галузей. Це стане економічним ударом, що погіршить наслідки пандемії коронавірусу.

Фрост повідомив у Twitter, що провів конструктивну дискусію з колегою з ЄС Мішелем Барньє, але додав: «Євросоюзу все-таки потрібно фундаментально змінити підхід до переговорів та повідомити, що він це зробив. Ми залишатимемось у тісному контакті».

Раніше Барньє писав у Twitter, що ЄС залишається доступним «для активізації переговорів у Лондоні цього тижня з усіх питань і на основі юридичних текстів».

Гоув привітав повідомлення Барньє: «З боку Європейського Союзу був конструктивний крок. Я вважаю за краще дивитися вперед з оптимізмом, ніж гнівно озиратися».

Слова Гоува викликали сподівання на те, що торгові переговори можуть відновитись, але речник прем’єр-міністра Бориса Джонсона чітко дав зрозуміти, що це станеться не в найближчій перспективі.

Переговори зірвались у четвер. Джонсон заявив у п'ятницю, що немає сенсу продовжувати переговори, заявляючи, що Великобританія «буде чудово процвітати» без торгової угоди, або, як це описує британський уряд, справи будуть вестися в «австралійському стилі».

Це має означати, що Великобританія торгуватиме на умовах Світової організації торгівлі, ймовірно, спричиняючи значне зростання цін.

Подібний сценарій поставить у ситуацію невизначеності щорічну двосторонню торгівлю на $900 млрд. Можуть зупинитися й переповнитися прикордонні порти, що перетворить частину південно-східного англійського графства Кент на величезний вантажний парк.

Гоув у парламенті повторив вимоги Великобританії.

«Ми повинні контролювати свої кордони й сферу риболовлі, ми повинні встановлювати свої власні правила. Ми повинні бути вільними, щоб процвітати як незалежна держава з вільною торгівлею», — сказав він депутатам.

Брюссель хоче, щоб Британія рухалась до гарантій добросовісної конкуренції.

 

Стали відомі деталі нової стратегічної угоди між Україною та Великобританією