Великобританія заборонила продаж бензинових та дизельних авто після 2030 року
Greenpeace

Велика Британія заборонить продаж нових автомобілів із бензиновими або дизельними двигунами з 2030 року.

Як повідомляє Reuters, прем'єр-міністр Борис Джонсон оголосив про відповідне рішення в рамках ініціативи досягнути нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, про яку нещодавно було заявлено на саміті G7.

За його словами, на цю ініціативу буде виділено з бюджету 12 млн фунтів стерлінгів (450 млн грн) та майже втричі більше коштів пообіцяв приватний сектор.

Влада королівства вважає, що рішення дозволить підтримати екосектор економіки та сприятиме роботі понад 250 тисяч спеціалістів у «зеленій» галузі.

Заборона у Великобританії може бути «недостатньою» для досягнення кліматичних цілей

Аналітичний центр New Automotive заявляє, що означена дата — 2030 рік — не забезпечить рівномірного розподілу між електричними джерелами та викопним паливом, необхідного для досягнення кліматичних цілей уряду. Дослідники рекомендують для досягнення урядом власного вуглецевого бюджету кінцевий строк — 2026 рік.

Згідно з новим дослідженням, яке цитує The Guardian, план прем'єр-міністра запровадити заборону на продаж нових транспортних засобів на викопному паливі до 2030 року недостатній для досягнення юридично обов'язкових кліматичних цілей.

Очікується, що Борис Джонсон прискорить перехід до електромобілів, встановивши новий строк продажу забруднюючих легкових автомобілів в рамках 10-точкового плану боротьби з кліматичною кризою, який повинен бути оприлюднений цього тижня.

Але у звіті New Automotive, транспортного аналітичного центру, який підтримується Quadrature Climate Foundation, зазначається, що кількість автомобілів із викопним паливом, які можуть опинитися на британських дорогах перед забороною, буде достатньою, щоб підірвати «вуглецевий бюджет» Великобританії.

Згідно з повідомленням, широкоочікуване рішення про заборону після 2030 року нових транспортних засобів на викопному паливі допоможе скоротити викиди автомобілів до еквівалента 46 млн. тонн вуглекислого газу у 2030 році. Нинішній еквівалент — 68 метричних тонн еквіваленту вуглекислого газу (MtCO2e) на день.

Але цей прогноз все ще майже на 40% перевищує проміжну мету, встановлену офіційними урядовими консультантами з питань клімату, Комітетом зі зміни клімату, щодо скорочення викидів автомобілів до 32.8 MtCO2e до 2030 року.

Тимчасова ціль щодо викидів вважається ключовою віхою на шляху Великої Британії до припинення її внеску в кліматичну кризу шляхом скорочення викидів вуглецю до 2050 року практично до нуля.

Автомобільний транспорт є найбільшим фактором, який сприяє викидам вуглецю у Великобританії. Проте, за даними аналітичного центру, з 1990 року не було досягнуто майже жодного прогресу у зменшенні транспортних викидів. Він закликав уряд сприяти зменшенню дорожнього руху, заохочуючи їзду на велосипеді, піші прогулянки та роботу вдома.

У Великобританії з’явиться перша у світі установка для збереження енергії в повітрі