Венеційська комісія Ради Європи позитивно оцінила законопроєкт про політичні партії в Україні
Venice Commission

Венеційська комісія у цілому вітає ініціативи внести зміни до закону України про політичні партії. Вона відзначила, що вони відповідають попереднім рекомендаціям.

Про це йдеться в оприлюднених висновках комісії про відповідність міжнародним демократичним стандартам проєкту закону про внесення змін до закону України «Про політичні партії в Україні».

Венеційська комісія Ради Європи у вівторок, 23 березня, оприлюднила ухвалені на останньому своєму пленарному засіданні рекомендації .

Загалом законопроєкт про відповідні зміни експерти назвали позитивною ініціативою. Але водночас він створює ризики надмірного регулювання непотрібних обмежень, зазначають у повідомленні, поширеному пресслужбою Ради Європи.

«Ці ініціативи, із внесення змін до законодавства про політичні партії, у цілому вітаються. При цьому багато положень проєкту закону відповідають попереднім рекомендаціям Бюро демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) та Венеціанської комісії», — написали міжнародні експерти з конституційного права.

У висновках особливо відзначили прагнення авторів законопроєкту:

  • зміцнити прозорість реєстрації і діяльності політ партій;
  • запровадити ефективніші вимог до звітності про фінансування партій та фінансового моніторингу;
  • забезпеченням гендерної рівності.

«Заслуговує на увагу, що ця ініціатива має за мету посилення ролі, статусу і важливості політичних партій у процесі стимулювання розвитку демократичних політичних партій, як важливого елементу демократичного урядування», — підкреслили у Венеційській комісії.

Водночас експерти пишуть, що законопроєкт передбачає надмірне регулювання деяких питань. А зазвичай їх самостійно можуть вирішити політичні партії. Це може викликати занепокоєння , чи забезпечена внутрішня автономія у діяльності політпартій, що захищається свободою об'єднань.

Окрім цього, на думку експертів, правова база для заборони політичних партій виписана у законопроєкті у загальних політичних термінах. Автори рекомендують визначити у проєкті закону ширший спектр санкцій, чіткіше пристосованих до тяжкості порушень.

У документі Венеційська комісія і ОБСЄ/БДІПЛ рекомендують українським законодавцям переглянути деякі статті законопроєкту.

Це стосується:

  • усунення вимоги створення місцевих осередків у щонайменше п'яти областях;
  • усунення вимоги, за якою партія може бути зареєстрована лише за рік після оголошення про її заснування;
  • скасування вимоги про обов'язкову реєстрацію членів партії у єдиному державному реєстрі;
  • перегляду положень, які занадто втручаються до автономії політичних партій;
  • перегляду непропорційних обмежень на внесення пожертв партіям фізособами;
  • чіткішого визначення повноважень контролюючих органів щодо діяльності політпартій;
  • розширення переліку санкцій за різні порушення і забезпечення пропорційності таких стягнень.

Раніше, 30 грудня 2020 року, голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики надіслав до Венеційської комісії і Бюро демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ) запит про висновки. Він цікавився відповідністю міжнародним демократичним стандартам проєкту закону про внесення змін до закону України «Про політичні партії в Україні».

У грудні 2020 року комітет з питань правової політики ВРУ ініціював публічні консультації щодо підготовки цього ж проєкту закону.

На обговорення нардепи винесли питання ролі та статусу політичних партій; внутрішньопартійної демократії; фінансування діяльності політичних партій.

Венеційська комісія оприлюднила нові висновки про два законопроєкти щодо КСУ