Верещук розповіла, скількох українців позбавлять виплат ВПО

Майже 180 тис. українців помилково отримують виплати як внутрішньо переміщені особи.

Про це віцепрем'єр Ірина Верещук повідомила в ефірі телемарафону.

За її словами, 109 тис. постійно перебувають за кордоном, і отримують виплати там, а також як внутрішньо переміщені особи.

Ще 10 тис. осіб значаться в реєстрах РАЦСу як померлі, проте на них і далі отримують виплати.

Крім того, у реєстрі також знайшли помилки, коли двоє членів сім'ї, наприклад батько і мати, подали на виплати для тих самих дітей. За словами Верещук, таких родин знайшли майже 60 тис.

Верещук додала, що всі помилки виправлять, і виплати таким особам припинять.

Загалом зараз виплати для переселенців отримують 2 млн 600 тис. осіб.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вирішив з 1 вересня 2023 року припинити виплати тим внутрішньо переміщеним особам, які:

  • придбали новий транспортний засіб (із року випуску якого минуло менше ніж 5 років), окрім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більш як 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (окрім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти в загальній сумі понад 100 тисяч гривень;
  • придбали іноземну валюту (окрім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних чи освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більш як 100 тисяч гривень;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри буде ухвалене рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено.

У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соціального захисту або, можливо, надати документи, що підтверджують це, та продовжувати отримувати виплати.

Водночас за рішенням уряду виплати не продовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально;
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Окрім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тисяч гривень одним платежем.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Кабмін відтермінував нововведення про призначення допомоги ВПО на родину