Верховна Рада може провести позачергове засідання через загострення ситуації на Донбасі
Getty Images

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко не виключає проведення позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення звернення до світової спільноти у зв’язку із загостренням ситуації на Донбасі.

Про це він сказав в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Корнієнко наголосив, що політико-дипломатичний шлях — це єдиний шлях, яким може йти Україна у питанні припинення війни.

За його словами, наступного тижня нардепи планують збиратися на позачергові засідання.

Тут всі маємо включитися — весь парламент. Збиратися і звернутися до країн-партнерів по «нормандському формату», зокрема, до Німеччини, Франції, до всього цивілізованого світу, можливо, до ООН із закликами вчергове підтримати Україну в цьому процесі, взяти до уваги порушення режиму припинення вогню

Політик зазначив, що до понеділка комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва підготує проєкт звернення до світової спільноти, який мають схвалити депутати на позачерговому засіданні.

При цьому Корнієнко висловив переконання, що всі фракції підтримають таке звернення.

Принаймні фокус позачергового засідання у висловлюваннях «слуг народу» зміщується з акції під ОП 20 березня на глобальніші теми.

Громадські активісти та блогери писали, що скликати позачергову сесію ВРУ через графіті на ОП є дріб’язком на тлі війни, нереформованості поліції, пандемії та інших проблем.

Загострення на Донбасі

26 березня на Донбасі, поблизу Шумів, внаслідок обстрілу російських окупаційних сил четверо військовослужбовців Збройних сил України загинули, ще двох проросійські бойовики поранили.

У зв’язку з цим президент Володимир Зеленський доручив представникам України у Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі ініціювати невідкладне засідання безпекової підгрупи, а також терміново обговорити це питання на рівні радників лідерів «нормандського формату». Засідання безпекової підгрупи ТКГ може відбутися сьогодні.

Також президент планує найближчим часом провести розмови з усіма лідерами «нормандської четвірки».

26 березня радник української делегації у ТКГ Олексій Арестович заявив, що з часу проголошення останнього режиму припинення вогню — з 27 липня 2020 року — окупанти вбили 45 бійців ЗСУ, а цього року — 21.

47 країн ООН заявили, що Росія — агресор, а не посередник у війні на Донбасі