Верховна Рада підтримала закон Зеленського про референдум
УНІАН

Верховна Рада підтримала у другому читанні Закон №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». Раніше у ВР його вніс президент України Володимир Зеленський. «За» проголосували 255 нардепів. 

Про це стало відомо під час трансляції засідання Ради.  

Ухвалення закону підтримали фракція «Слуга народу», група «Довіра» та ще девять позафракційних народних депутатів. Зі «Слуги народу» не голосували тільки Микола Сольський та Вадим Струневич.

Перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук пояснив, що закон дозволить проводити електронне голосування на референдумах. Однак це можна буде здійснити, тільки якщо з'явиться технічна можливість.

Для цього проголосувати й за окремий законодавчий акт.

Згідно з документом, предметом всеукраїнського референдуму може бути:

  • затвердження закону про внесення деяких змін до Конституції;
  • питання загальнодержавного значення;
  • зміна території України
  • втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Проте не можна виносити на всеукраїнський референдум питання, які стосуються податків, бюджету, амністії, винесення вироків.

Проєкт закону розширює коло суб’єктів процесу референдуму. Ними можуть бути як політичні партії, так і громадські організації.

Всеукраїнський референдум щодо затвердження змін до Конституції призначається президентом, стосовно зміни території України — Верховною Радою.

Всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується указом гаранта. І тільки на вимогу не менш як трьох млн укрїнців, які мають право голосу.

Питання всеукраїнського референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання. Відповідь на нього має бути тільки «так» або «ні».

Всеукраїнський референдум не можна проводити, якщо в Україні діє воєнний чи надзвичайний стан.

Джерела LB.ua розповіли, що нардепам з фракції «Слуга народу» пригрозили виключити з неї, якщо вони не проголосують за відповідний законопроєкт.

«Друзі, повідомляю групу, яка сьогодні отримала команду не голосувати за програмну обіцянку президента про закон про референдум. Це водорозділ. Щодо всіх, хто не голосуватиме, буде поставлено питання про виключення з фракції «Слуга народу», — нібито написав голова фракції Давид Арахамія у чат нардепів.

LB.ua

Референдум щодо продажу землі іноземцям проведуть протягом найближчих 3 років — міністр