Верховна Рада схвалила закон, який дозволяє без мобілізації призивати резервістів
Getty Images

Як повідомляє пресслужба Верховної Ради України в Telegram, парламент ухвалив в другому читанні законопроєкт  про реформу ведення військового обліку. Тепер держава змінить систему військових комісаріатів та дозволила призивати без мобілізації резервістів у випадку «особливого періоду». 

Проєкт передбачає:  

  • замість військових комісаріатів держава утворить сучасні територіальні центри комплектування та соцпідтримки;
  • поступовий перехід від примусового до добровільного принципу комплектування;
  • єдиний державний реєстр військовозобов’язаних, пов’язаний із іншими держорганами;
  • держава посилить кримінальну та адмінвідповідальність за ухилення від призову, військового обліку та навчальних зборів;
  • держава практикуватиме новий вид військової служби — службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період — на строк не більше пів року;
  • уряд створить систему підготовки резервістів та військовозобов’язаних;
  • комплексні зміни до 42 законів (кодексів).

Підтримали законопроєкт 256 народний депутатів. Утримався під час голосування 21 обранець. 

Під час розгляду проєкту у нардепів виникали зауваження до призову всіх без виключення резервістів без мобілізації. Ті правки, де положення хотіли конкретизувати, зокрема поширити його дію лише на тих військових, які підписали контракт із армією, відхилили. 

Доповідачка по законопроєкту, заступниця голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла стверджує, що призивати без виключення всіх резервістів не будуть, а лише тих, хто має бойовий досвід. Вона впевнена, що саме Верховна Рада буде тим запобіжником, який дозволить уникнути такої ситуації.

Чому саме нардепи не змогли конкретизувати у законі перелік категорій резервістів, яких будуть призивати у випадку настання «особливого періоду», обранці не пояснили.

Президент зможе «для оперативного доукомплектування ЗСУ» за поданням головнокомандувача армії (зараз це генерал Хомчак) призивати на таку службу людей з оперативного резерву. Оголошувати загальну мобілізацію при цьому не треба.

Такий призов можливий лише в «особливий період». Однак він в Україні почався у березні 2014 року з оголошенням першої хвилі мобілізації й триває дотепер.

За резервістами, яких призиватимуть на службу, зберігатиметься місце роботи і середня зарплата. А тим, хто не працює — держава платитиме мінімальну зарплату.

Так само є в законі й інші гарантії, зокрема щодо освіти та медзабезпечення.

Водночас ухилення від служби за призовом резервістів каратиметься позбавленням волі строком від трьох до п'яти років.

Закон уточнює, що призиватимуть тих, хто «уклав контракт про проходження служби у військовому резерві та/або зарахований до військового оперативного резерву».

Оперативний резерв — це люди з бойовим досвідом, ті, хто відслужив у армії за контрактом або ж в одній із хвиль мобілізації.

Голова комітету з питань оборони, депутат від «Слуги народу» Олександр Завітневич у коментарі «Новинарні» пояснив, що не йдеться про тих, хто відслужив лише строкову службу.

«Ходить багато чуток, що це дасть змогу ловити на вулицях людей для призову. Це повна нісенітниця», — відзначив Завітневич.

Він уточнив, що такий призов резервістів буде «у разі раптового загострення воєнної обстановки, яка реально загрожуватиме національній безпеці й обороні держави».

Резервістів можуть відправити на фронт, якщо буде така потреба, або ж вони будуть виконувати завдання у тилу замість тих кадрових бійців, які будуть на передовій.

 Завітневич додає, що призиватимуть не всіх резервістів одразу: «у кожному окремому випадку будуть вирішувати, скільки саме необхідно людей, щоб підсилити армію на передовій».

Об'єднання «Юридична сотня», наприклад, пише, що він означає «неодноразовий призов, без оголошення мобілізації осіб, які вже виконали обов'язок захисту батьківщини».

Там також вважають це поверненням до практики «примусового призову» та відходом від курсу на контрактну армію.

Крім того, говорять у «Юридичній сотні», це може відлякувати людей від контракту в ЗСУ: «Оскільки по завершенню контракту будь-який військовослужбовець, придатний до військової служби, автоматично зараховується до оперативного резерву першої черги та потенційно може бути призваний необмежену кількість разів».

Прихильники ж закону кажуть, що таким механізм призову дозволить поповнювати війська у випадку, якщо Рада з якихось причин не зможе проголосувати за мобілізацію, а ситуацію буде критична.

Завітневич при цьому каже, що ветерани брали участь у розробці проєкту. «Вони всі підтримують запровадження таких механізмів, коли можна буде оперативно доукомплектовувати армію без оголошення мобілізації. Це нормальна практика в цивілізованому світі — подібний механізм є в США, Чехії, Австрії, Ізраїлі тощо», — наголосив голова оборонного комітету ВРУ.

Ворог активізувався. За день загинули чотири захисники, ще двоє поранені