Верховна Рада скасувала штрафи за виїзд з ОРДЛО через Росію, але є умови

Верховна Рада скасувала штрафи за виїзд із тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської області через Росію — сьогодні нардепи схвалили відповідний законопроект №5478.

Депутати вирішили не застосовувати штрафи до громадян, які живуть на тимчасово окупованих територіях України, якщо порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначені урядом.

Такий виняток діятиме під час дії карантину або на час блокування контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

Чому це важливо?

У пояснювальній записці зазначається, що з початком пандемії і запровадженням карантину ситуація із перетином КПВВ значно погіршилася.

Цьогоріч ситуація ускладнилась ще й тим, що бойовики в односторонньому порядку відмовлялися пропускати людей. Внаслідок цього зазвичай із семи КПВВ працювали лише один-два.

У таких умовах, люди фактично позбавлені можливості законно виїхати з тимчасово окупованих територій, що спричинило збільшення випадків порушення порядку в'їзду-виїзду: люди виїжджають із ТОТ на територію Росії.

За українським законодавством за таке передбачається покарання у вигляді штрафу від 1,7 тис. до 5,1 тис. грн. Якщо ж порушити порядок вдруге або групою людей, це загрожує штрафом від 5,1 тис.до 8,5 тис. грн.

Водночас жителі ТОТ часто виїжджають з окупованих територій, щоб отримати медичну допомогу, пенсію, документи чи на навчання.