Верховна Рада ухвалила закон про застосування англійської мови в Україні: що він передбачає

У вівторок, 4 червня Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт № 9432 про застосування англійської мови в Україні. Документ підтримали 236 нардепів.

Про це повідомив Ярослав Железняк, народний депутат фракції «Голос».

Закон офіційно закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначає посади, кандидати на зайняття яких зобовʼязані володіти англійською мовою, унормовує особливості застосування англійської мови в роботі держорганів, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги, під час перетину кордону, у сферах освіти, транспорту та охорони здоровʼя.

Також депутати 226 голосами підтримали правку № 336, яка передбачає відшкодування кінотеатрам витрат на показ фільмів англійською, не покриті з продажу квитків.

Законопроєкт про застосування англійської мови в Україні: що відомо

У червні 2023 року президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроєкт, згідно з яким передбачається закріпити статус англійської як «мови міжнародного спілкування». 

У обґрунтуванні проєкту зазначається, що англійська є офіційною де-юре у 58 зі 196 країн світу, а де-факто й у низці інших країн і територій. Також вона є однією з шести мов Організації Об’єднаних Націй та офіційною мовою Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської комісії, Європейської асоціації вільної торгівлі та НАТО.

22 листопада 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як нарешті вивчити часи англійської мови? 5 дієвих порад від експертів First Cambridge Centre