Верховна Рада заборонила продаж електронних сигарет дітям до 18 років, як і «традиційного» тютюну
Harvard Health - Harvard University

В Україні заборонили продаж електронних сигарет людям, які не досягли 18 років, нарівні із традиційними тютюновими виробами. Заборона почне діяти з 1 січня 2021 року.

Законопроєкт №3628 про це ухвалила Верховна рада 2 грудня.

Відповідне рішення підтримали 309 народних депутатів України.

Порушникам виписуватимуть штраф від 6 800 до 13 600 грн за продаж електронних сигарет дітям. Це від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також передбачається, що на час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради можуть заборонити або обмежити продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, куріння тютюнових виробів, вживання електронних сигарет.

У профільному комітеті рекомендували Раді ухвалити проект закону в другому читанні та в цілому, як закон.

 
LIVE: Місцеве самоврядування та соцзахист під час «ковіду». Ранкове засідання ВР

LIVE: Місцеве самоврядування та соцзахист під час «ковіду». Ранкове засідання ВР

Posted by УНН - Українські Національні Новини on Wednesday, December 2, 2020

Історія конфлікту за «громадське здоров’я»

Раніше в Україні посилили відповідальність за продаж електронних сигарет дітям. Кабінет Міністрів України у 2019 році ініціював зміни до законодавства, які впорядковують обіг електронних сигарет в Україні. У вересні поточного року нардепи підтримали ініціативу уряду.

З 2006 року парламент заборонив рекламу, просування та спонсорство тютюну, а також  куріння у громадських місцях.

Проте виробники тютюнових виробів пропонують споживачам нові продукти, зокрема, електронні сигарети, які позиціонують як менш шкідливу альтернативу традиційним сигаретам, пишуть нардепи у пояснювальній записці законопроєкту.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, яку цитує «Українська правда. Життя», тютюнові вироби для електричного нагрівання не є цілком безпечними, адже містять тютюн і викликають залежність.

Сьогодні бракує незалежних досліджень про вплив електронних сигарет на здоров’я, зокрема – довгостроковий.

Оприлюднені результати деяких незалежних досліджень свідчать про те, що при використанні тютюнових виробів для нагрівання рівень деяких токсичних речовини, що виділяються, є в рази вищим, ніж у сигаретах.

Також заправки до вейпів та електронних сигарет можуть містити грибки та бактеріїІнше дослідження показує, що вейпінг провокує вироблення запальних хімічних речовин у дихальних шляхах. «Паріння» електронних сигарет може призводити до хронічного обструктивного захворювання легень і проблем із серцем.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість вейперів зросла з 7 млн в 2011 році до 41 млн в 2018-му, і, згідно з прогнозами, до 2021 року користувачів електронних сигарет буде 55 млн людей.

Міністерство охорони здоров'я попереджало, що вейпінг є небезпечним.

Псевдодипломат з Закарпаття намагався перевезти контрабандні цигарки в Угорщину