Верховній Раді пропонують прирівняти «руський мір» до нацизму
УНІАН

Депутати від фрації «Слуги народу» Олег Дунда і Олександр Аліксійчук внесли до парламенту проєкт закону про засудження «руського міра» як тоталітарної, ксенофобської ідеології.

«Передусім йде мова про задекларовану Росією мету «збирання земель» та захисту російськомовних не залежно від територіальності, повернення Росії статусу «наддержави» та створення із сучасної Росії держави-цивілізації з великою місією. При цьому, цією місією виправдовуються будь-які злочини, навіть цинічні вбивства та тероризму», — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

У документі пропонується визнати ідеологію «руського міру» спорідненою формою націонал-соціалізму (нацизму). І засудити її як несумісну з основоположними правами і свободами людини і громадянина і таку, що несе загрозу національній безпеці України.

Законопроєкт передбачає внесення змін до низки діючих нормативних актів. Зокрема, надати право Раді національної безпеки та оборони України припиняти діяльність юросіб, ЗМІ, політичних партій та інших об’єднань громадян за будь-яку підтримку ідеології «руського міру». Там також передбачили ведення Службою безпеки України обліку осіб, які підтримують «руський мір».

Проєкт закону вже спрямований на розгляд парламентського комітету з правової політики.

Представник Путіна назвав Україну «русским миром», а Кулеба у відповідь нагадав про російські танки