Верховний Суд підтвердив законність виведення з ринку «Грін Банку» Клименка, ексміністра часів Януковича
УНІАН

Верховний Суд остаточно відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів «Грін Банку» щодо визнання ліквідації банку протиправною.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 26 лютого 2021 року відмовив акціонерам банку у касаційній скарзі. Вони вимагали скасувати постанову НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію «Грін Банку». Також суд відмовив у вимозі зобов’язати Нацбанк повернути банківську ліцензію ПАТ «Грін Банк», зазначили у регуляторі.

Позивачами у справі були міноритарні акціонери банку — ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і КО», які володіють по 9,9152 % акцій банку.

«Підставами для відмови у задоволенні касаційної скарги акціонерів суд зазначив недоведеність позивачами їх права звернення до суду із таким позовом в інтересах банку, адже вони не були контролюючими акціонерами та не входили до керівних структур банку», — пояснила пресслужба Нацбанку.

Ці умови є обов’язковими для звернення до суду із таким позовом в інтересах банку згідно висновків Великої Палати Верховного Суду та практики Європейського суду з прав людини. Тож суд змінив постанову Київського апеляційного адмінсуду від 17 травня 2016 року в цій справі в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог двох ТОВ.

«Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає», — зазначили у НБУ.

Передісторія

24 вересня 2014 року Національний банк України визнав неплатоспроможним і постановив вивести з ринку ПАТ «Грін Банк». Як повідомляла пресслужба НБУ, регулятор прийняв таке рішення «у зв'язку зі здійсненням ризикової діяльності, що створює загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів».

«У 2012-2014 роках банк неодноразово порушував законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, здійснював ризикову діяльність, а, отже, створював загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку», — йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, протягом 2013-2014 років банк провів фінансові операції з переказу коштів у готівкову форму на загальну суму близько 20 млрд грн. Як уточнювали раніше в ГПУ, найчастіше знімали великі суми готівкою клієнти в Донецькій і Луганській областях.

Рішення про виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ «Грін Банк» НБУ та Фонд гарантування вкладів фізосіб прийняли правомірно, як встановили у Київському апеляційному адмінсуді.

Підставою для рішення НБУ була «ризикова діяльність» банку, що загрожувала інтересам вкладників та кредиторів, та порушення законодавства з питань фінмоніторингу.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав ліквідацію «Грін Банку» і рекомендує Нацбанку також ліквідувати «Експобанк».

У липні 2014 року Генпрокуратура повідомила, що «Грін банк» був підконтрольний  колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку. Банк подавав позов до суду про спростування цієї інформації до агентства «Інтерфакс-Україна», що її поширило, але програв справу.

Оточення Януковича. ЄС зняв санкції з Арбузова і Табачника