Верховний суд Польщі обмежив право жінок на аборт
Hillary Margolis

Верховний суд Польщі визнав неконституційним положення закону про аборти, що дозволяє переривати вагітність у випадку вроджених пороків плода. Відтепер ця процедура у країні заборонена, і в більшості випадків жінкам доведеться виношувати небажаних дітей.

Про це повідомляє BBC.

Переважно католицька Польща має найжорсткіше законодавство щодо абортів у Європі.

Закон, оголошений антиконституційним, ухвалили в 1993 році як компромісний. Він дозволяв аборт у випадку, якщо вагітність загрожує життю та здоров’ю матері або вагітність стала результатом зґвалтування чи іншої незаконної дії.

При цьому ЗМІ повідомляють, що близько 98% абортів у Польщі роблять саме через вроджені пороки.

Рішення суду оголосили після того, як депутати від правлячої партії «Право і справедливість» назвали переривання вагітності навіть у випадку серйозних пороків плоду порушенням Конституції. На їхню думу, згідно основного закону захисту потребує кожне життя.

Правозахисні ініціативи Amnesty International, Center for Reproductive Rights і Human Rights Watch заявили про атаку уряду Польщі на права жінок та назвали призначення більшості суддів правлячою партією «підривом незалежності судової влади й верховенства права».

Перед тим «Право і справедливість» намагалася обмежити право на аборт у 2016 році. Але тоді їхня ініціатива викликала масове громадське невдоволення, яке назвали «чорним протестом».

Після набуття чинності рішення аборт буде дозволений у Польщі лише у випадку зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері, що становить лише близько 2% юридично зафіксованих операцій, проведених за останні роки.

«(Положення), яке легалізує євгенічну практику в галузі права на життя ненародженої дитини і робить право на життя ненародженої дитини залежним від її чи його здоров’я, є несумісним з конституцією», — сказала Юлія Пржилебська, голова Конституційного трибуналу.

Консервативні цінності відігравали дедалі більшу роль у суспільному житті Польщі з часу, коли націоналістична партія «Право і справедливість» (PiS) прийшла до влади п’ять років тому. Вона обіцяла захищати традиційний католицький характер нації.

Обмеження доступу до абортів було давньою метою партії, але вона відступила від попередніх законодавчих пропозицій на тлі загальної реакції громадськості.

Група правих законодавців звернулася до Трибуналу з проханням прийняти рішення щодо законності абортування плодів із відхиленнями від норми в грудні 2019 року.

«Сьогодні Польща — це приклад для Європи, це приклад для світу», — сказала Кая Годек, член громадської ініціативи «Зупинити аборти».

Марія Куровська, депутат від «Єдиної Польщі», партії в правлячій коаліції «Право і справедливість», сказала: «Ми раді тому, що постановив Конституційний трибунал, тому що не можна вбивати дитину за хворобу. Це не плід, це дитина».

Натомість групи за жіночі права реагували розчаровано.

«Найгірший сценарій, який міг збутися, збувся. Це руйнівний вирок, який знищить життя багатьох жінок та багатьох сімей», — сказала адвокат Каміла Ференц й додала: «Це особливо змусить бідних народжувати дітей проти їхньої волі. Або вони не матимуть шансів вижити, або у них не буде шансів на самостійне існування, або вони помруть незабаром після пологів».

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович назвала це «сумним днем ​​для прав жінок».

«Видалення основи майже всіх законних абортів у Польщі є забороною, яка порушує права людини. Сьогоднішнє рішення Конституційного суду означає аборти, що здійснюватимуться підпільно чи за кордоном для тих, хто може собі дозволити, і ще більші випробування для всіх інших».

Політизовані суди

Reuters цитує слова критиків Конституційного трибуналу про те, що той, можливо, діяв від імені правлячої партії. Хоча Трибунал номінально є незалежним, більшість його суддів були призначені PiS, що призвело до того, що дехто називав його «псевдо трибуналом».

«Вкинути тему аборту та винести рішення псевдотрибуналу посеред бурхливої ​​пандемії — це більше, ніж цинізм. Це політичне зло», — заявив Дональд Туск, президент Європейської народної партії, колишній прем’єр-міністр Польщі.

Польська опозиція заявила, що трибунал, зокрема, виконує політичну волю лідера правлячої партії.

PiS заперечує спробу вплинути на суд або скористатися пандемією, щоб просунути зміни.

Активісти, які захищають право на аборти, зазначають, що в останні роки в Польщі часто відмовляли у доступі до цієї процедури, навіть у випадках, коли це було б законно.

Багато лікарів у Польщі, яка вже мала одні з найсуворіших правил переривання вагітності в Європі, реалізують своє законне право відмовити у аборті згідно релігійних переконань. Деякі кажуть, що на них у цьому питанні тисне начальство.

 

Жінки влаштували ходу проти Трампа у великих містах США