Верховний Суд зобов'язав Зеленського говорити українською під час виконання службових обов’язків
УНІАН

Верховний Суд визнав, що президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою, виконуючи службові обов’язки.

Про це повідомляє прес-служба суду на Facebook.

«Розглянувши апеляційну скаргу позивача, Велика Палата ВС вказала на те, що під час виконання службових обов’язків Президент України зобов’язаний спілкуватися державною мовою», — повідомляють судді.

У суді відзначили, що за дії, вчинені в межах політичної діяльності, а не під час виконання передбачених Конституцією повноважень, президент несе політичну, а не юридичну відповідальність.

Враховуючи викладене, Велика Палата ВС закрила провадження у справі, додавши, що заявлені позивачем вимоги не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Нагадаємо, що раніше громадянин подав до суду позов, в якому просив визнати протиправним спілкування Зеленського 23 травня 2019 року на форумі інтернет-діячів iForum-2019 недержавною мовою. Позивач також просив суд зобов’язати президента утриматися від спілкування недержавною мовою на всій території України при здійсненні повноважень.

Тоді касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовив у задоволенні заявлених позивачем вимог у повному обсязі, але позивач подав апеляційну скаргу.

Із повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 7 жовтня 2020 року у справі можна буде ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

 

Зеленський розглянув петицію про власну відставку. І вирішив не йти