Вертоліт Ingenuity вперше передав сигнал з Марсу. Він допомогатиме марсоходу шукати нові локації
NASA

Диспетчери Лабораторії реактивного руху NASA (JPL) отримали сигнал від вертольота Ingenuity через орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter.

Сигнал дав зрозуміти, що вертоліт вагою 2 кг і його базова станція функціонують нормально, відзначили фахівці NASA.

«Обидва, схоже, відмінно працюють. З цим позитивним звітом ми будемо рухатися вперед з зарядкою акумуляторних батарей вертольота», — заявив в п’ятницю Тім Кенхем, керівник вертолітних операцій Ingenuity Mars.

Процедура включення зарядить шість літій-іонних «гвинтокрилих» батарей приблизно до 30% від їх запланованої ємності. Дані робот відправить на Землю, щоб фахівці вирішили, як діяти в майбутньому.

Як і більша частина 2-кілограмового апарату, шість літій-іонних акумуляторів вже готові до роботи. В даний час вони отримують заряд від джерела живлення ровера. Коли дрон розмістять на поверхні Марса, акумулятори вертольота заряджатимуться виключно власною сонячною панеллю.

Нині JPL планує зарядити акумулятори до 35% ємності ще через кілька днів, а потім проводити щотижневі сеанси зарядки, щоб підтримувати вертоліт в теплі на холодній марсіанської поверхні і готувати його до польоту за кілька місяців. Сам вертоліт буде залишатися прикріпленим до марсоходу ще протягом 30-60 днів.«Після того, як Perseverance розгорне Ingenuity на поверхні, у вертольота буде 30-денний марсіанський експериментальний польотний період», — йдеться в заяві JPL.

«Якщо Ingenuity переживе свої перші оглушливі марсіанські ночі, коли температура опускається до -90°, команда приступить до першого польоту в іншому світі», — пишуть у пресрелізі NASA.

«Якщо Ingenuity вдасться злетіти і зависнути під час свого першого польоту, більше 90 % цілей проєкту будуть досягнуті. Якщо гвинтокрилий апарат успішно приземлиться і залишиться в робочому стані, можна буде виконати до чотирьох додаткових польотів, кожен з яких буде спиратися на успіх останнього», — підкреслили вчені.

Польоти Ingenuity, якщо вони відбудуться, започаткують новий тип досліджень Марса. Літаючі дрони на Марсі можуть вести розвідку попереду марсоходів, щоб спланувати найкращі маршрути, або парити над небезпечною місцевістю для виконання наукових досліджень.

«Ми знаходимося на невизначеній території, але команда звикла до цього. Майже кожна віха звідси до кінця нашої демонстраційної програми польоту буде першою. І кожна повинна досягти успіху, щоб ми перейшли до наступної», — сказала МіМі Аунг, менеджер проекту гелікоптера Ingenuity Mars в JPL.

Дрони наступного покоління, нащадки Ingenuity, можуть додати повітряний вимір майбутньому дослідженню Червоної планети. Ці вдосконалені роботизовані літальні апарати запропонують унікальну точку зору. Її не забезпечують нинішні орбітальні апарати або марсоходи на поверхні.

Гелікоптер для Марсу побудовала лабораторія реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії. Дослідницькі центри Еймса та Ленглі надали аналіз показників польотів та технічну допомогу. Систему доставки вертольотів «Марс» розробила й виготовила ​​компанія Lockheed Space Systems у Денвері.

На апараті Perseverance встановлено сім наукових інструментів для вивчення поверхні Марса в районі кратера Єзеро. У нього є кілька камер для зйомки і два мікрофони для запису звуку.

Агентство NASA запустило на своєму сайті фотокабіну, яка дозволяє створити свій знімок з Червоної планети. Фотокабіна — генератор зображень з передзавантаженими шаблонами. Там можна вибрати фон — марсохід, командний центр, ракета Atlas або, власне, Марс — і додати своє фото (або фото того, кого ви хочете туди відправити).

Як ми писали раніше, відразу три безпілотні експедиції в лютому дісталися Марса.

Куди поїхати на Марсі. Гід по пам'ятках Червоної планети