Ви робіть реформи, а ми військово допоможемо. Кулеба провів першу розмову з держсекретарем США
Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен в телефонній розмові з главою МЗС України Дмитром Кулебою пообіцяв, що Вашингтон активно надаватиме військову та економічну допомогу Києву. Про це повідомила в понеділок пресслужба Держдепу.

«У нашій першій розмові з державним секретар США Ентоні Блінкеном ми підтвердили важливість стратегічного партнерства України та США, домовилися зробити його більш амбітним. У наших відносинах починається новий день», — написав Кулеба у Twitter.

Кулеба подякував Штатам за непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

США продовжують зберігати двопартійну підтримку України. Уряд Штатів закликає й далі втілювати реформи для викорінення корупції, а також будувати правову та економічно розвинену держави, повідомляє Держдеп США.

«Держсекретар зробив акцент на потужній двопартійній підтримці України, а також на пріоритеті, який США надають суверенітету України, її територіальній цілісності та євроатлантичним прагненням. Він пообіцяв, що США продовжать надавати активну економічну та військову допомогу Україні», — зазначає представник Держдепу Нед Прайс.

Глава Держдепартаменту також запевнив, що Сполучені Штати продовжать надавати Україні економічну й військову допомогу.

«Держсекретар Блінкен наголосив на важливості для України зберегти прогрес у боротьбі з корупцією та забезпеченні верховенства права й економічних реформ, що зміцнить українські інституції та забезпечить світле й процвітаюче майбутнє для всіх українців», — підкреслюють у Держдепі.

Глави дипломатичних відомств обговорили боротьбу України з COVID-19, а також дипломатичні кроки Києва щодо ситуації на Донбасі та в Криму.

Про Блінкена

26 січня Сенат США затвердив кандидатуру Блінкена на посаду держсекретаря США.

Блінкен був багаторічним радником Байдена і в часи президентства Барака Обами обіймав посади заступника держсекретаря США та заступника радника президента США з національної безпеки. Затвердження Блінкена підтримала більшість сенаторів — 78. Проти проголосували 22.

20 січня на слуханнях у комітеті Сенату США з питань закордонних справ Блінкен заявив, що підтримує надання Україні летального оборонного озброєння. Він нагадав, що близько трьох років тому закликав адміністрацію Дональда Трампа озброїти Україну.

Водночас він вважає, що не лише російська агресія заважає Україні стати життєздатною демократією. Блінкен називає корупцію й відсутність ефективних інституцій для керування державою загрозою для України.

План Байдена. Один робочий день – одна тема