Вибірковий TikTok: сервіс показує різний контент росіянам та українцям

Журналісти норвезького медіа NRK вирішили дослідити, яким чином працюють алгоритми китайського відеосервісу TikTok. Для свого аналізу вони створили ідентичні профілі хлопців одного віку з Харкова та Бєлгорода та зімітували їхню поведінку в соцмережі. Окрім явного вказування у профілі місця перебування користувача автори експерименту скористались українською та російською IP-адресою для імітації своєї діяльності.

Ці «юзери» гортали стрічку, відмічали окремі дописи «лайками». Мета експерименту – побачити, яким чином алгоритми TikTok впливатимуть на те, що надалі бачитимуть користувачі.

Хоча відстань між уявними юзерами була меншою за 80 км, у них схожий вік та інтереси, сервіс показував їм цілком різні відео.

Алгоритми TikTok показували росіянину розважальні відео, а українцю – відео про війну. Навіть коли російський користувач намагався провести пошук відео, пов’язаних з війною, він їх просто не бачив в пошуковій видачі. Ймовірно, це пов’язане з тим, що TikTok вирішив дотримуватись нового російського закону про фейки стосовно діяльності російської армії, тож на основі геолокації користувача видаляв ці відео з пошукової видачі та блокував їх.

Лише одного разу наполегливість «російського користувача» виявилася успішною і сервіс показав йому відео, пов’язане з війною, яке завантажили на сайт до 4 березня, тобто до дня ухвалення закону про фейки.

Ще на початку березня TikTok пояснив, що тимчасово припиняє роботу в росії через той самий закон про фейки щодо діяльності російської армії.

TikTok-війська Кадирова знімали всі відео з «повністю захопленого» Маріуполя в одному сквері — ЗМІ
США запровадили санкції проти найбільших російських банків та дітей путіна