Вибори до Європарламенту: Макрон розпускає парламент, а партія Орбана отримала найгірший результат за багато років

Завершилися вибори до Європейського парламенту, які тривали з 6 по 9 червня. Ультраправим і євроскептичним депутатам не вдалося набрати достатню кількість голосів, аби переважити центристські сили.

Про це свідчать попередні результати.

184 місця отримала група «Європейська народна партія». Друге місце здобув лівоцентристський «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» та отримав 139 місця, треті — проєвропейська група «Оновити Європу» Renew з 80 місцями.  Загалом центристські, ліберальні та соціалістичні партії, які показували себе проукраїнськими, збережуть більшість.

У Франції ультраправа партія Марін Ле Пен «Національне об’єднання» отримала 31,5% голосів й отримає 30 місць у ЄП. В той же час партія Макрона «Відродження» набрала лише 14,5% і здобула 13 місць.

Через це президент Франції Емманюель Макрон оголосив, що розпускає парламент країни — Національне зібрання — і призначає нові вибори.

У Німеччині «Християнсько-демократичний союз» став переможцем, набравши 30,3% голосів та здобув 29 місць у парламенті. Проросійська «Альтернатива для Німеччини» здобула 15,6% і 15 місць. А коаліція канцлера Шольца набрала лише 14,1% і 14 місць. Це найгірший результат для соціал-демократів з Другої Світової.

У Словаччині партія прем’єра Фіцо, який нещодавно пережив замах, Smer програла ліберальній прозахідній групі. Вони набрали 24,8% і 5 місць та 27,8% і 6 місць відповідно.

В Угорщині партія прем’єра Орбана «Фідес» отримала 44% голосів та 10 місць у парламенті. Петер Мадяр і його партія «Тиса» набрали 30% та 7 місць, що свідчить про послаблення позиції Орбана та найгірший результат прем’єра за останні десятиліття.

В Іспанії 34,2% та 22 місця набрала правоцентристська консервативна «Народна партія». На другому місці з 30,2% опинилася соціалістична робітнича партія з 20 місць.

У Польщі «Громадянська коаліція» Дональда Туска набрала 37,4% голосів та 20 місць у парламенті.  Партія «Право і справедливість» здобула 35,7% та таку ж кількість місць.

У Бельгії прем’єр Бельгії Александер де Кроо оголосив, що залишить посаду після того, як його партія програла на парламентських виборах. Його правоцентристська партія «Відкриті фламандські ліберали і демократи» набрала 5,7% голосів. Партії N-VA набрали 17,4% голосів, а VLAAMS BELANG — 14,4%.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.