Вибори на окупованих територіях: Росії нічого не обіцяли

В п’ятницю у Берліні відбулась зустріч представників країн «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Україну представляли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, глава Офісу президента Андрій Єрмак, представники РНБО, Верховної Ради, міністерств оборони і закордонних справ. Переговори тривали сім годин.

Першим про її підсумки пресі розповів керівник адміністрації президента РФ Дмитрій Козак. Він заявив, що «прориву не сталося», що проведення саміту лідерів «нормандської четвірки» в Берліні не обговорювалося і взагалі немає підстав для його проведення. За словами Козака, головною проблемою між сторонами є постанова Верховної Ради про місцеві вибори 25 жовтня.

В чому камінь спотикання?

15 липня 2020 року ВР прийняла постанову, згідно якої місцеві вибори 25 жовтня в Україні мають відбутися всюди, окрім окупованого Криму та непідконтрольних українському уряду районів Донецької і Луганської областей. Вибори на цих територіях можуть відбутися лише після припинення вогню, виведення окупаційних військ РФ, передачі Україні контролю над кордоном і відновлення на окупованих територіях конституційного ладу і правопорядку. Звісно, що Росія назвала цю постанову такою, що не відповідає мінським угодами. «Вони сказали: якщо ми це питання не вирішимо, решту питань вони навіть не розглядатимуть. Все відразу зупиняється. Це було сказано офіційно», — казав глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук. В серпні він звернувся до депутатів ВР з закликом переглянути постанову про місцеві вибори, щоб провести їх також на тимчасово окупованих територіях.

Зараз, за словами Дмитрія Козака, сторони домовилися, що найближчим часом у Верховній Раді буде проголосовано це питання. Мовляв, українська сторона погодилася переглянути постанову

А що кажуть наші?

Представник України в політичній підгрупі ТКГ Андрій Костін в своєму коментарі підтвердив, що на розгляді українського парламенту перебуває проект про внесення змін до постанови про призначення місцевих виборів. Втім міністр Олексій Резніков уточнив, що українська делегація не обіцяла змінити постанову про вибори. «Є ініціатива українських депутатів, самостійна ініціатива, не пов'язана з чиєюсь позицією. Ця ініціатива, якщо я не помиляюся, була запропонована після початку режиму припинення вогню, її можна перевірити на сайті ВР. Ні Козак, ні інші політичні радники не збираються втручатися в суверенітет парламенту», — прокоментував Резніков.

В свою чергу Андрій Єрмак відзначив, що головний підсумок зустрічі — це безумовне підтримання режиму «тиші». «Це дає надію, що режим «тиші», який тривав протягом останніх шести тижнів, буде продовжений», — сказав Єрмак. Також він висловив сподівання, що наступний саміту «нормандської четвірки» відбудеться до кінця 2020 року.