Вибори президента Молдови: буде другий тур, розрив між Майєю Санду та Ігорем Додоном у 2%
Agora.md

За результатами попередніх підрахунків 95% бюлетенів, у другий тур президентських виборів в Молдові виходять чинний президент країни Ігор Додон і колишня прем’єр-міністр, кандидатка від партії «Дія та солідарність» Майя Санду.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія Молдови, передає «Інтерфакс».

Ігор Додон набрав на виборах 35,5% голосів виборців, а Майя Санду 33%.

На третьому місці — кандидат від «Нашої партії» Ренато Усатий —  16,9%. Четверте місце займає кандидат від партії «Шор» Віолетта Іванова — 7,13%, далі йде кандидат від партії «Платформа DA» Андрій Нестасе — 3,21%.

У виборах беруть участь 8 кандидатів: Додон, який йде на вибори як незалежний кандидат; представник «Нашої партії» Ренато Усатий; від партії «Шор» — Віолетта Іванова; від Ліберально-демократичної партії — Тудор Деліу; Майя Санду від партії «Дія та солідарність», Андреа Нестасе від «Платформи «Гідність і правда», Дорін Кіртоаке від блоку Unirea та кандидат від Партії національної єдності Октавіан Цику.

На цьогорічних виборах фіксують рекордну явку на закордонних дільницях — там Додон гарантовано програє.

На виборах президента Молдови діаспора забезпечує не менше 12% голосів і може визначити переможця голосування.

Reuters наводить дані виборчої комісії з підрахованими 99,81 % голосів, згідно яких Санду, колишній економіст Світового банку, яка отримала освіту в Гарварді й відома своєю жорсткою позицією щодо корупції, отримала 36,1%, а Додон — 32,66%.

Вибори в 3,5-мільйонній країні, де Захід і Росія змагаються за вплив, пройшли на тлі пандемії коронавірусу.

«Це надзвичайна мобілізація (виборців). Дякую», — сказала Санду про голосування діаспори.

Додон отримав владу чотири роки тому після того, як прозахідні політичні сили заглибилися у скандали.

Минулого року Санду очолювала коаліційний уряд, який був розпущений за кілька місяців через вотум недовіри.

У разі обрання вона пообіцяла забезпечити більше фінансової підтримки з боку Брюсселя. Додон пообіцяв розпочати врегулювання у наступному році у питанні відокремленого російськомовного регіону Придністров'я.

У 2014 році Європейський Союз уклав угоду про тісніші торговельні та політичні зв'язки з колишньою радянською республікою, але дедалі критичніше ставилася до результатів реформ у Кишиневі.

Як повідомляє Reuters, Санду отримала повідомлення про підтримку від міністра оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер, близького союзника канцлера Ангели Меркель, і колишнього президента Європейської ради Дональда Туска.

Група прихильників Додона засудила таку підтримку як спробу дестабілізації країни.

Сергій Наришкін, глава російської Служби зовнішньої розвідки, минулого тижня звинуватив США у підготовці масових акцій протесту проти Додона як покарання за те, що він підтримує добрі відносини з Москвою.

 

У Молдові — день президентських виборів