Вибори у Словаччині: президентом стане соратник антиукраїнського прем'єра Фіцо
Peter Pellegrini / facebook

6 квітня у другому турі виборів президента Словаччини переміг Петер Пеллегріні — чинний спікер парламенту та коаліційний партнер антиукраїнського прем’єра Роберта Фіцо.

За даними Статистичного управління країни, він отримав 53,12% голосів. Його конкурент, колишній голова МЗС Іван Корчок, набрав 46,87%.

Корчок вже визнав свою поразку, заявивши, що розчарований і пригнічений, «але як спортсмен повинен поважати результат». 

Повноваження президента у Словаччині сильно обмежені. Він здебільшого виконує церемоніальні функції, але також є головнокомандувачем збройних сил, має право вето на ухвалені парламентом закони, ратифікує міжнародні договори, призначає вищих суддів.

Чинна ліберальний та проукраїнський президент Зузанна Чапутова на другий термін вирішила не балотуватися. Термін її повноваження спливає у червні.

За результатами виборів Фіцо та його союзники консолідують владу та контролюватимуть парламент, уряд і президентський офіс Словаччини.

Ліберальна прозахідна опозиція звинувачує Пеллегріні як голову коаліційної партії «Голос» у тому, що за його мовчазної згоди Фіцо зруйнував систему кримінального правосуддя, зокрема, скасувавши Спеціальну прокуратуру, яка була створена для розслідування серйозних корупційних та економічних злочинів. Водночас сам він себе позиціонує як поміркований політик.