Вибори у США. Байден випереджає Трампа у Джорджії. Йому потрібен ще один штат для перемоги
Getty Images

Підрахунок голосів на виборах президента США, що пройшли 3 листопада, ще не завершений. Жоден з кандидатів — ні Дональд Трамп, ні Джо Байден — не отримав 270 голосів членів колегії вибірників, необхідних для перемоги.

Кандидат від демократів Байден у п'ятницю отримав більше голосів відносно президента Дональда Трампа в штатах Джорджія та Пенсільванія, повідомляє BBC.

Байден мав перевагу — 253 голосів відносно 214 за Трампа у голосуванні колегії виборщиків штату, за даними більшості основних телевізійних мереж.

Президент США Дональд Трамп знову заявляє, що переміг на виборах, хоча голоси все ще підраховуються. Трамп скаржиться на «величезну корупцію та шахрайство в бюлетенях, що надсилаються», не даючи підтверджень.

Джо Байден каже, що люди повинні залишатися спокійними під час підрахунку голосів, додаючи, що він «не сумнівається», що стане переможцем.

Основна увага приділяється трьом штатам, де голоси, відані поштою, все ще підраховуються — Арізона, Невада та Пенсільванія.

Байден має невелику перевагу в штаті Невада та Арізона, і повністю переважає над Трампом в Пенсільванії, за даними Reuters.

Трамп каже, що він «на шляху до того, щоб перемогти в Арізоні», але останній підсумок з 91% підрахованих голосів показує, що Байден попереду

Трамп також заявив, що «в кінцевому рахунку відчуває, що судді повинні будуть винести рішення» щодо результату, повідомляє The Guardian.  

77-річний Байден може стане наступним президентом, вигравши у Пенсильванії або вигравши в двох штатах із трьох — Джорджії, Неваді та Арізоні. Є і ймовірніший шлях Трампа до виграшу — йому потрібно виграти у Пенсильванії (Джорджію він уже програв), а також обігнати Байдена в Неваді чи Арізоні.

У Пенсільванії, де налічується 20 голосів виборщиків, Байден скоротив відстань щодо Трампа до трохи більше 18 000 голосів американців у перших годин п'ятниці.

Очікувалося, що ці цифри продовжуватимуть зростати на користь Байдена. Надійшло багато виборчих бюлетенів з районів, які зазвичай голосують за демократичну партію, включаючи міста Філадельфія та Атланта.

Поки в країні затамували подих через три дні після виборів у вівторок, представники штатів Джорджія та Пенсільванія висловили оптимізм, що закінчать підрахунок голосів у п’ятницю.

Арізоні та Неваді, як очікується, знадобиться кілька днів, щоб скласти підсумки голосування.

74-річний Трамп назвав шахрайським повільний підрахунок бюлетенів поштового голосування, яке стало популярним через побоювання коронавірусу. Підрахунок у цих бюлетенях погіршив початкові сильні позиції чинного президента у таких штатах, як Джорджія та Пенсільванія.

Трамп написав кілька твітів рано-вранці в п'ятницю, повторюючи скарги, які він озвучував раніше в Білому домі. «Я легко перемагаю за допомогою поданих законних голосів», — сказав він у Twitter, не пропонуючи жодних доказів  незаконності голосування.

Twitter позначив цю публікацію як, можливо, оманливу, що він вже робив із численними публікаціями Трампа з дня виборів.

Перерваний виступ Трампа

У надзвичайному роздратуванні щодо демократичного процесу Трамп з'явився у приміщенні для брифінгів у Білому домі у четвер увечері і безпідставно заявив, що у нього «вкрали» вибори.

Не пропонуючи жодних доказів, Трамп звинуватив виборчих працівників і різко критикував опитування перед виборами, які, на його думку, були розроблені для придушення голосування, оскільки це сприяло Байдену

Трамп також знову звинуватив опонентів у спробі вкрасти в нього перемогу і сказав, що демократи нібито не пускають його спостерігачів контролювати підрахунок голосів у Пенсильванії.

«Вони намагаються сфальсифікувати вибори, і ми не можемо цього допустити. Якщо ви підрахуєте законні голоси, я легко виграю. Ми вигравали у всіх ключових місцях, насправді дуже багато, а потім наші цифри почали чудесним чином таємно скорочуватися» — заявив Трамп.

Низка американських телеканалів спершу супроводжували трансляцію виступу Трампа попередженням, що підрахунок голосів триває і результати виборів невідомі, а згодом взагалі перервали ефір — через «неправдиві» заяви президента. Виступ Трампа перервали телеканали MSNBC, ABC, CBS, CNBC, NBC, а також видання USA Today.

Телеканал MSNBC зробив це одразу після того, як Трамп сказав, що переміг на виборах.

Ми знову в незвичній ситуації — не лише перериваючи виступ президента США, але й виправляючи слова президента США.

Байден, який раніше того дня закликав до терпіння під час підрахунку голосів, відповів у Twitter: «Ніхто не збирається забирати нашу демократію у нас. Ні зараз, ніколи».

Байден таки виграв  у Джорджії і став першим кандидатом у президенти від демократів, який зробив це з часу перемоги Білого Клінтона в 1992 році.

Станом на ранок п'ятниці, 6 листопада, ситуація із результатами президентських виборів у США залишається невизначеною - кілька штатів продовжують підрахунок голосів.

При цьому шанси Джо Байдена на перемогу все ще є дещо більшими — він лідирує в кількох важливих штатах. Але про програш Трампа говорити зарано.

За попередніми даними, Джо Байден наразі має 253 голоси вибірників, тоді як Дональд Трамп — 214 голосів. Для перемоги одному з кандидатів необхідно набрати принаймні 270.

Доля виборів вирішується у Пенсильванії, Аризоні та Неваді, де триває підрахунок голосів.

У Пенсильванії, де підраховано 95% голосів, Байден наздоганяє Трампа — при цьому за кілька годин розрив скоротився із 65 до 25 тисяч голосів.

Водночас в Арізоні Трамп трохи скоротив відставання від Байдена, але демократ поки впевнено лідирує. У Неваді його перевага більш скромна, а в Північній Кароліні на першому місці Трамп.

Фактично, Байдену для перемоги на виборах достатньо виграти в Пенсильванії і Арізоні (яка, на думку низки американських ЗМІ, вже в нього «в кишені»).

Вуличні протести

Деякі виборці Трампа збиралися на вулицях, але до масових протестів та сутичок справа не дійшла.

В Арізоні, одному з п'яти штатів, що є «полем бою», де голоси все ще підраховувались, прихильники Трампа влаштували масову демонстрацію біля виборчого департаменту округу Марікопа у Феніксі, повідомляє Reuters.

У Пенсільванії четвер обидві сторони провели мітинги у Філадельфії, де співробітники виборчих установ повільно підрахували тисячі бюлетенів. Всі чекають рішення про вирішальні 20 голосів виборників в Пенсільванії.

Активісти за Трампа розмахували прапорами та несли таблички із повідомленнями: «Зупинка голосування в день виборів» та «Вибачте, дільниці закриті», а прихильники Байдена танцювали під музику за барикадою навпроти.

Щонайменше 400 прихильників Трампа зібралися біля виборчого відділення округу Кларк у Лас-Вегасі. Байден має лідерство в Неваді числом трохи більше 11000 голосів, підрахунок тривав.

У Вашингтоні, округ Колумбія, процесія автомобілів та велосипедів, спонсорована активістами групи під назвою Shutdown DC, повільно пройшла вулицями столиці, протестуючи проти «нападу на демократичний процес» Трампа та його «активістів».

Критики Трампа вказують, що саме він активно відмовляв своїх прихильників голосувати поштою, в той час як Джо Байден закликав своїх виборців зробити це, і саме ці поштові бюлетені зараз підраховуються в ключових штатах.

Трамп обіцяє оскаржити результати всіх штатів, де Байден перебрав перемогу

Про це Трамп написав у четвер у своєму Twitter.

«Ми юридично оскаржимо результати в усіх штатах, які недавно «взяв» Байден, через шахрайство з виборцями і фальсифікацію виборів. Безліч доказів - просто загляньте в ЗМІ. Ми виграємо! Америка передусім!»

Тим часом кампанія Трампа розпочала шквал судових позовів у кількох штатах, хоча судді в Джорджії та Мічигані швидко відкидають їх. Юридичні експерти заявили, що позови мали небагато шансів вплинути на результати виборів, і старший юрисконсульт кампанії Байдена Боб Бауер називає їх частиною «ширшої кампанії дезінформації».

Штаб Трампа вже подав позови в Мічигані і Пенсільванії з вимогою зупинки підрахунку голосів. У Вісконсині штаб зажадав перерахувати бюлетені.

За даними ЗМІ, команда Трампа також хоче подати позов щодо шахрайства на виборах у Неваді.

У середу Трамп вчергове зажадав зупинки підрахунку голосів на президентських виборах. Він заявив, що «жоден голос, який надходить після дня виборів, не буде підрахований».

Після дня виборів президента США Twitter позначив вісім з понад 20 твітів Трампа як повідомлення, що вводять в оману, а Facebook і TikTok заблокували хештеги, що поширюють невірні відомості про «крадіжку» виборів.

Уродженка України Вікторія Спартц потрапляє до Конгресу

Вікторія Спартц, яка народилася в Україні, потрапляє до нижньої палати Конгресу США — Палати представників, повідомляє ВВС.

Як свідчать результати підрахунку 99% голосів, за республіканку Спартц проголосували 50,1% виборців у п'ятому окрузі у штаті Індіана.

Її конкурентка, кандидат від демократів Крістіна Гейл, отримала 45,8% голосів.

До цього Спартц обіймала посаду сенатора на рівні штату Індіана від міста Ноблсвілл.

На своїй сторінці у Facebook новообрана конгресвумен подякувала виборцям за довіру, а також родині та друзям за підтримку.

Перемога Спартц над Гейл стала попередженням для демократів, які сподівалися вибороти місця в районах з освіченим, заможним населенням, як от П'ятий округ в Індіані, гадаючи, що втрата популярності Трампа потягне за собою вниз і кандидатів-республіканців, пише New York Times.

Майбутня конгресменка народилася у місті Носівка на Чернігівщині в родині інженерів, пишуть американські видання.

Вона отримала ступінь бакалавра та магістра з міжнародної економіки в Київському національному економічному університеті.

У 2000 році Вікторія одружилася з американцем Джейсоном Спартцем і переїхала до США.

У 2017 році Спартц обрали до сенату штату Індіана, де вона замінила Люка Кенлі, який вийшов на пенсію.

У своїй кампанії Вікторія наголошувала на своєму походженні, стверджуючи, що це сформувало її політичні погляди. У розмові з виданням IndyStar вона згадала розповідь дідуся про те, як радянська влада відібрала у їхньої родини власне господарство під час колективізації та про Голодомор у 1930-х роках.

Розділена країна

Загальний показник явки, за прогнозами, буде найвищим за 120 років — 66,9%.

Вибори президента США підкреслили глибокі політичні розбіжності в країні, тоді як повільний підрахунок мільйонів бюлетенів для розсилки послужив нагадуванням про коронавірус, який все ще охоплює Америку.

Якщо Байден переможе, він все одно не зможе блокувати вплив Трампа, на що сподівалися демократи. Все ж вибори відобразили широку підтримку, якою Трамп користується, незважаючи на його бурхливі чотири роки перебування на цій посаді. Вплив Трампа на Республіканську партію залишатиметься сильним, навіть якщо він остаточно програє жорсткі перегони.

Перевага Байдена в загальнонаціональному голосуванні в четвер ввечері склала 4 мільйони, хоча це не відіграє ролі у визначенні переможця. Трамп програв за абсолютною кількістю голосів приблизно на 3 мільйони демократичному кандиату Хіларі Клінтон у 2016 році, але забезпечив собі перемогу, вигравши у ключових штатах за голосуванням колешії виборщиків.

Трамп намагається уникнути того, щоб стати першим з 1992 року чинним президентом США, який програв перевибори — як це сталося з республіканцем Джорджем Бушем-старшим у 1992 році.

Довідка

У США голоси рахуються за допомогою механізму виборників.

Кожен штат має свою квоту виборників, яка дорівнює кількості членів обох палат Конгресу від даного штату. Саме члени колегії зрештою обирають нового президента США.

Chas News повідомляв, що передвиборчий сайт Трампа «хакнули» невідомі. 

Вибори в США мають несподіваний побічний ефект. Легалізацію марихуани підтримали п'ять штатів