Вибори у США. Захоплення Капітолію закінчилося, конгресмени працюють
Getty Images

Сили спеціального призначення, Національна гвардія та поліція зачистили будівлю Капітолію від протестувальників, які увірвалися в будівлю під час затвердження результатів виборів президента США.

Раніше озброєні прихильники президента Трампа штурмували будівлю Капітолію й перервали засідання Конгресу.

Під час заворушень поліцейські застрелили жінку, ще троє загинули від «надзвичайних ситуацій», повідомляє поліція округу Колумбія.

Конгрес знову зібрався після того, як протестувальники за допомогою насильства припинили засідання.

Деякі республіканці під час засідання намагалися скасувати результати в деяких штатах, але не мають достатньої підтримки.

Трамп закликав своїх прихильників піти додому, але при цьому продовжує дезінформувати, що вибори були «вкрадені».

Тим часом демократи здобули контроль над Сенатом.

Конгрес відновив засідання щодо виборів після заворушень зі смертями

Віцепрезидент США Майк Пенс розпочав відновлену сесію у середу ввечері (вночі за київським часом), на якій депутати підраховують і підтверджують голоси Колегії виборщиків. Політик заявив, що це був «темний день в історії Капітолію Сполучених Штатів».

Розгляд виборів відновився близько 20:00. Пенс, який не покидав Капітолій, за словами його прессекретаря, оголосив про відновлення сесії Сенату.

Спікер палати палат Ненсі Пелосі заявила у своїй заяві на початку вечора в середу, що керівництво Конгресу хоче продовжити спільну сесію ввечері в середу. «Сьогодні було здійснено ганебний напад на нашу демократію. Однак він не може стримувати нас від нашої відповідальності затвердити вибори, на яких переміг Джо Байден», — написала Пелосі.

Заперечення щодо підтвердження перемоги Байдена в Пенсільванії станом на зараз було відхилено Сенатом.

Лідер сенату Мітч МакКоннелл зупинив дебати з цього питання після того, як сенатор Хоулі поступився після двогодинної дискусії.

Макконнелл каже, що він не очікує жодних викликів результатам виборів сьогодні. Але депутати продовжують обговорювати заперечення.

Що відомо про вбивства протестувальників

Офіційні особи кажуть, що під час штурму будівлі Капітолію загинули чотири людини.

Одну жінку застрелили правоохоронці, а ще троє загинули внаслідок невстановлених «надзвичайних ситуацій».

Чиновники заявили, що серед трьох інших випадків смерті були одна жінка та двоє чоловіків. Подробиць того, як вони загинули, посадовці не кажуть.

Мер Вашингтона Мюріель Боузер заявила, що вбита пострілом жінка входила до групи осіб, які вдиралися до Капітолію, де засідали конгресмени. З ними зіткнулися співробітники в цивільному, офіцер витягнув зброю та вистрілив, сказала вона.

Медики доставили жінку до лікарні та оголосили, що вона померла. Її ім’я офіційно не називали, але місцеві ЗМІ стверджують, що вона — ветеран ВПС США та прихильниця Трампа Ешлі Баббіт.

Під час заворушень постраждали щонайменше 14 співробітників поліції.

Що сталося у Капітолії

Протестуючі піднялися на сходи Капітолію приблизно о 14:15 за місцевим часом (19:15 за Гринвічем), проламавши барикади та подолавши опір офіцерів у спецодязі, щоб проникнути до будівлі.

Їхня акція була спрямована проти двопалатної сесії Конгресу, яка відбувалася з метою підтвердження перемоги Байдена на виборах 3 листопада.

Члени Конгресу намагалися сховатися під своїми робочими місцями, коли поліція запустила сльозогінний газ.

За словами керівника поліції Вашингтона Роберта Конті, натовп — деякі з активістів носили бронежилети — використовував «хімічні подразники» для нападу на поліцію. Учасники заворушень кричали і розмахували прапорами Трампа та прапорами США, коли блукали залами, вимагаючи скасування результатів президентських виборів.

Кілька тисяч військовослужбовців Національної гвардії, агентів ФБР та секретних служб США були розгорнуті для допомоги перевантаженим поліцейським Капітолію.

Силовики вилучили дві бомби — одну з офісів Демократичного національного комітету, неподалік від Капітолію, і одну із сусідньої штаб-квартири Республіканського національного комітету.

Захоплення Капітолію тривала більше трьох годин, перш ніж будівлю зачистили правоохоронні органи. Протестувальники не прислухалися до заклику Трампа повертатися додому. Вони не зважали й на загальноміську комендантську годину, оголошену міським головою з 18:00 до 06:00 за місцевим часом.

Наразі силовики заарештували понад 52 людини — 47 із них за порушення комендантської години.

Димові гранати використовувались в сенаті Капітолію, коли поліція проводила «роботи з очищення» будівлі від заворушників. Вікна на західній стороні Сенату розбиті.

Приголомшлива демонстрація стала першим випадком за двісті років, коли Капітолій США насильницьки захоплювали. Минулий випадок був аж тоді, коли нападники-британці спалили будівлю в серпні 1814 р. під час війни 1812 року, за словами Семюела Холідея, директора з питань стипендій та операцій при Історичному товаристві Капітолію США. .

Проти цього протесту опиралося менше поліцейських, аніж під час багатьох протестів Black Lives Matter, які прокотилися по всій країні після вбивства Джорджа Флойда від рук поліцейських Міннеаполіса минулого року.

Також у середу були акції протесту біля законодавчих органів штатів Канзас, Джорджія, Юта, в Орегоні та північно-західному штаті Вашингтон.

Як відреагували Байден і Трамп

Демократ Байден заявив, що діяльність протестуючих «межує з заколотом». Він також сказав, що демократія «зазнала безпрецедентного нападу».

Трамп нарешті закликав своїх прихильників «повернутися додому» через кілька годин після початку заворушень, але приділив велику кількість часу в однохвилинному відео наріканням та брехні про свій програш на виборах.

В одному рядку Трамп сказав натовпу «йти додому», але додав: «Ми любимо вас. Ви дуже особливі».

Однак пізніше ввечері Трамп виправдав дії натовпу і похвалив їх.

Інші прихильники Трампа писали твіти із закликами до спокою, коли натовп намагався заволодіти будівлею.

Дональд Трамп-молодший, син президента, заявив, що його прихильники, які здійснили заворушенняу Капітолії, «помиляються і не є тими, ким ми є». «Будьте миролюбними і використовуйте свої права згідно першої поправки, але не починайте діяти як інша сторона. У нас є країна, яку потрібно врятувати, і це нікому не допомагає», — написав він у твітері.

Twitter, FB та Instagram заблокували Трампа

Адміністрація соцмережі Twitter оголосила, що позбавила Дональда Трампа права публікувати нові повідомлення на своїй сторінці на найближчі 12 годин.

Про це йдеться у екстреному повідомленні на офіційній сторінці мережі.

Таке покарання з боку адміністрації Twitter вперше застосоване щодо президента США. Як йдеться у поясненні, рішення ухвалене через багаторазові серйозні порушення правил, які забороняють використання сервісу для маніпуляції суспільною думкою.

Одночасно Twitter видалив три твіта Трампа, у тому числі відеозвернення, президента до нападників на парламент, у якому він натяками виправдав їхні дії  та заявив, що в них украли перемогу.

Адміністрація соціальної мережі також повідомила, що у разі подальших порушень назавжди заблокує аккаунт Трампа. Як відомо, у Трампа зараз є 88,7 млн підписників в Twitter, тож ця мережа є одним з його ключових інформаційних інструментів.

Рішення про блокування президента США мережа ухвалила після безпрецедентних подій у Вашингтоні.

Соцмережі Facebook та Instagram також заблокували сторінку 45-го президента США Дональда Трампа на 24 години.

Профіль Трампа в Facebook заблокували через два порушення політики соцмережі.

У Instagram аккаунт президента також заблокований на 24 години, повідомив в своєму Twitter глава Instagram Адам Моссер.

«Припиніть топтати демократію»

Реакції на приголомшливі сцени з Вашингтона надходять із усього світу.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що «переживає через новини про заворушення та насильство» у Вашингтоні, і закликав до «мирного переходу влади, що повинен продовжуватися».

Новозеландська представниця Джасінда Ардерн написала в Твіттері, що «демократія - право людей голосувати, чути їхній голос, а потім мирно підтримувати це рішення — ніколи його не повинен скасовувати натовп».

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас також закликав прихильників Трампа «припинити топтати демократію». «Ворогам демократії буде приємно бачити ці неймовірні фотографії з Вашингтона. Запальні слова перетворюються на жорстокі дії», — написав він.

Прихильники Трампа увірвалися до Капітолію. Там затверджували підсумки президентських виборів у США