Від ударів ракетами з Північної Кореї в Україні загинули 24 людини — СБУ
СБУ

Служба безпеки підтвердила факти російських ударів по Україні із застосуванням далекобійного озброєння з Північної Кореї.

Окупанти запускають по українських містах балістичні ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляють на території КНДР. Станом на 22 лютого російські війська випустили понад 20 північнокорейських засобів ураження.

Внаслідок цих ударів загинули щонайменше 24 мирні жителі, а більше 100 цивільних отримали тяжкі поранення. Одним із перших застосувань балістики з КНДР став удар по Запоріжжю 30 грудня. Також ці ракети використали при атаці на багатоповерхівку в Києві на початку січня (четверо загиблих).

Ракети з КНДР вдарили і по житлових будинках п’ятьох прифронтових селищ Донеччини, що призвело до загибелі 17 мирних жителів. Також цією зброєю атакували оселі мешканців Харкова і вбили трьох цивільних громадян. Ще понад 60 харків’ян отримали тяжкі поранення.

Слідчі СБУ документують ці факти у межах кримінальних проваджень за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Раніше стало відомо, що північнокорейська ракета, якою росія вдарила по Харкову, містила сотні деталей, виготовлених або розроблених у США чи Європі.

Що відомо про ракету Hwasong-11

Ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24) схожі на російські балістичні ракети 9М723 оперативно-тактичного комплексу «Іскандер-М» та південнокорейську Hyunmoo-2B з певними зовнішніми відмінностями.

Характеристики:

  • Максимальна зафіксована дальність пуску цієї ракети становить до 690 км;
  • Бойова частина оцінюється меншою за 500 кг;
  • Довжина 7,5 м.
  • Діаметр 0,95 м.
  • Загальна маса 3415 кг.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ затримала жінку, яка навела ракети на Харків 23 січня (фото)