Проігноровані «гарантії безпеки» США і НАТО та виконання Мінських угод. Що обговорювали Путін та Макрон
Getty Images

7 лютого відбулися переговори президентів Франції та Росії Еммануеля Макрона та Володимира Путіна. Обговорювали концентрацію російських військ на кордоні з Україною та загрозу вторгнення.

Заяви Путіна

За його словами, російські навчання, навіть біля України чи інших країн, не становлять ніякої «загрози».

Він поскаржився, що НАТО та США проігнорували «гарантії безпеки», які вимагав надати Кремль. Путін побоюється, що у разі вступу України до НАТО військовим шляхом повернуть Крим, який РФ вважає своїм.

«Якщо Україна буде в НАТО і почне військовим шляхом повертати Крим, європейські країни автоматично будуть втягнуті у війну з Росією», — сказав очільник Росії.

Путін звинувачує Україну у недотриманні Мінських угод. Він вважає, що їм немає альтернативи.

«У Києві то кажуть, що виконуватимуть (угоди — Прим. ред.), то кажуть, що це зруйнує їхню країну. І президент чинний нещодавно заявив, що йому жоден пункт не подобається із цих Мінських угод. Ну, подобається не подобається, терпи, моя красуне! Треба виконувати! Інакше ніяк», — заявив Путін.

Він звинуватив Україну в «масових систематичних порушеннях прав людини» та вважає неприйнятним закриття проросійських телеканалів та «переслідування політичних опонентів». Росія готова надати політичний притулок Петру Порошенку та політикам, які перебувають у схожому становищі.

Крім того, Путін вкотре наголосив, що російськомовне населення в Україні «ущемляють», адже не визнали корінним.

Заяви Макрона

Він наголосив, що вступ до НАТО це право кожної країни, а РФ не може цьому перешкоджати.

За його словами, знизити напруженість конфлікту навколо України потрібно в «найкоротші терміни».

«Наразі напруженість усе посилюється і збільшує ризик дестабілізації. А це ні в чиїх інтересах — ані Росії, ані Європи», — сказав Макрон і додав, що «найближчі дні будуть вирішальними». Він вважає, що Путін готовий йти на компроміси.

Очільник Франції зазначив, що поговорить із Зеленським про виконання Мінських угод 8 лютого.

Макрон схвалив дії президента України щодо відхилення проєкту закону про перехідний період.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Чому Захід та Зеленський по-різному оцінюють ризики російської агресії?