Відпустка під час воєнного стану: все, що потрібно знати українцям

На період воєнного стану в Україні, встановлено нові правила організації трудових відносин. Це стосується усіх підприємств та організацій незалежно від форми власності та виду діяльності. 

Розповідаємо про те, як в умовах війни українці можуть використати свої відпустки. 

Згідно з законом № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» до закінчення дії воєнного стану максимальна тривалість щорічної відпустки становитиме 24 календарних дні.

При цьому працівникам можуть надавати щорічні додаткові відпустки, соціальні та інші відпустки відповідно до Закон України «Про відпустки».

Якщо тривалість відпустки становить більше ніж 24 дні, то решту днів працівникові нададуть після закінчення воєнного стану.

Відмовити у відпустці у період дії воєнного стану роботодавець може особам (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), які залучені до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Ті працівники, які не залучені до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури можуть отримати відпустку за попередньо визначеним графіком.

Період відпустки надається у межах, встановленим попереднім графіком. Його узгоджують між працівником і власником.

Також у законі № 2136-ІХ встановлено, що упродовж воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати (за свій рахунок) та без обмеження строку. У мирний час термін відпустки за свій рахунок тривав 15 днів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Україні офіційно можна користуватись електронними трудовими книжками