Війна, контрабандисти і олігархи. Що вирішили на останньому засіданні РНБО
Офіс президента

На засіданні Ради національної безпеки і оборони 15 квітня обговорювали ситуацію на Донбасі, санкції проти контрабандистів і статус олігархів. За словами президента Володимира Зеленського, на порядку денному засідання РНБО було сім питань.

Армія — готова

Найголовніше з питань, яке розглядалося в таємному режимі, стосувалося ситуації на сході країни.

«Ситуація на Донбасі сьогодні контрольована, є дійсно питання. Ми готові відповідати на ці питання. Армія готова — це найголовніше», — сказав Володимир Зеленський.

За його словами, сьогодні щодо подій на Донбасі поширюється багато інформації з різних джерел, яка не завжди відповідає дійсності. «Я хотів би, щоб українські громадяни довіряли тільки офіційним заявам — нашого Генерального штабу чи Офісу президента України», — зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський також розповів, що питання Донбасу буде одним з головних під час його візиту до Франції 16 квітня.

«Деякі деталі я хочу обговорити завтра особисто. І це — головна тема, з якою я їду й буду зустрічатися з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном», — повідомив Володимир Зеленський і додав, що після його зустрічі з французьким колегою у форматі віч-на-віч відбудеться зустріч за допомогою відеозв’язку з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Пласт контрабандистів

Другим питанням, як повідомив глава держави, Рада національної безпеки і оборони розглядала запровадження нових персональних санкцій щодо контрабандистів.

«Застосовуватися санкції будуть до 12 осіб — фізичних та юридичних. І це теж не фінал. За ці 30 років у нас — просто пласт контрабандистів. Таке відчуття, що це — як окрема професія. Але держава не робила таке державне замовлення», — зауважив Володимир Зеленський.

За його словами, зараз Служба безпеки України з’ясовує громадянство цих осіб і наявність у них паспортів інших держав.

Статус олігархів

Президент Зеленський запропонував РНБО і Офісу глави держави у співпраці з Антимонопольним комітетом розробити законопроєкт щодо олігархів.

«Такого в нас в Україні не було. Вважаю, що сьогодні це один з пріоритетів — розробити фундаментальний законопроєкт про статус олігарха в нашій країні: що буде з такими людьми, які будуть впроваджуватися санкції, як олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів. Тому що ми підтримуємо великий бізнес, будь-який бізнес в Україні. А вплив олігархів на Україну — на вибори, на економіку, на закони, на Верховну Раду — цього допустити більше не можна», — наголосив Зеленський.

З України можуть депортувати трьох з «топдесятки контрабандистів»