Військові витрати у світі перевищили рівень кінця «холодної війни» — Папа Франциск
Getty Images

Папа Римський Франциск закликав держави світу не витрачати гроші на озброєння, а інвестувати їх в освіту.

Про це понтифік сказав у щорічному посланні про мир до Всесвітнього дня миру Римо-католицької церкви, який відзначається 1 січня, повідомляє Reuters.

Папа Франциск зазначив, що в усьому світі відбулося значне скорочення витрат на освіту та навчання. Водночас  військові витрати, за його словами, перевищили рівень кінця «холодної війни» і «здається, що зростатимуть непомірно».

Глава Римо-католицької церкви закликав спрямувати кошти з озброєння на освіту.

«Прагнення до роззброєння може виявитися лише вигідним для розвитку народів і націй, якщо фінансові ресурси спрямують на охорону здоров’я, школи, інфраструктуру, догляд за землею», — сказав Франциск.

Папа додав, що військові кошти також слід витрачати на справедливий розподіл вакцин проти COVID-19 і дослідження, щоб допоможуть запобігти майбутнім пандеміям.

«Незважаючи на численні зусилля, спрямовані на конструктивний діалог між народами, оглушливий шум війни та конфліктів посилюється. І це в той час як хвороби масштабів пандемії поширюються, наслідки зміни клімату та руйнації навколишнього середовища посилюються, трагедія голоду та нестачі води посилюється», — сказав Франциск.

Папа Римський засудив домашнє насильство щодо жінок, назвавши його «майже сатанинським»