Віктор Медведчук — про продукти за готівку і зустрічі з Порошенком у того вдома
УНІАН

Віктор Медведчук вже кілька років не користується кредитними картками. А у разі потреби виїхати з України без проблем знайде літак попри усі санкції.

Про це політик, до якого застосували санкції РНБО, розповів в інтерв’ю ВВС. Переказуємо найголовніше.

Про життя під санкціями

«Мені подзвонили і сказали, що заблоковано мій рахунок в українському банку. Так само і моїй дружині... У нас є  задекларовані  достатньо грошей, в тому числі готівки. Я буду подавати декларацію як народний депутат і все зазначу, включно з дуже великими доходами за минулий рік... Продукти та все інше купується за готівку. Якщо комусь захочеться перевірити, як я користувався своєю кредиткою, то побачить, що протягом кількох останніх років у мене немає жодного платежу. Я просто не платив кредиткою, у мене немає в цьому необхідності».

Медведчук зазначає, що йому не заборонили виїзд з України. І у разі потреби він знайде літак, хоча з п’яти, що потрапили під санкції, його «немає жодного».

«Є один, яким я користувався, на який є договір оренди, я його декларую і оплачував і в 2019, і в 2020 році. Я плачу гроші за свої перельоти... Щодо літака, яким я користувався, з боку СБУ та РНБО стався повний «беспредел». Вони просто заблокували роботу компанії, яка є його власником. Ніякого відношення до мене і моєї сім'ї вона ніколи не мала і не має».

Видання зазначає, що у декларації Медведчука вказані п'ять будинків, 17 земельних ділянок, десятки наручних годинників, ювелірні цінності, раритетні стародруки, картини та 20 автомобілів. Його з Оксаною Марченко сім’я є кінцевим бенефіціаром 97 компаній зі штаб-квартирами в Україні, Росії, Болгарії, на Кіпрі. За 2019 рік Медведчук та Марченко задекларували понад 300 млн грн доходу та великі суми на рахунках у банках України та Білорусі. Готівкою Віктор Медведчук задекларував $210 тис., а Марченко — €1,8 млн.

Про звинувачення у фінансуванні тероризму

Політик наполягає, що структури, які перебувають у власності його сім'ї, ніколи не мали жодних стосунків зі структурами непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

«Це повністю виключено, а та маячня, яку несе Данілов з посиланням на СБУ, це просто провокація для того, щоб спочатку закрити три інформаційні канали, а потім обмежити мене, створити мені умови для того, щоб я або припинив політичну діяльність, або залишив країну.

Всі мої відносини з Луганськом і Донецьком полягали лише в питаннях обміну. Нічого іншого ніколи не було. Бізнесу ніякого у мене з Луганськом і Донецьком не було ніколи, як до 2014 року, так і потім».

Про стосунки із Зеленським

«Я з ним не зустрічався, відколи він став президентом. Я з ним бачився раніше, це було в 2008 або 2009 році на одному з ювілеїв братів Суркісів. Він там вів вечір. Але яка це зустріч — він мікрофон мені давав, коли я виходив говорити тост, ось і вся зустріч».

Про президента Порошенка

Медведчук каже, що достатньо зустрічався з Петром Порошенком за часів його президентства. У тому числі, й у нього вдома.

«У нас не було дружніх відносин, у нас вони були ділові. А ці ділові відносини були пов'язані з тим, що я займався обміном... Я завжди заїжджав в Адміністрацію, зустрічався у нього. Кілька разів це були зустрічі вдома. Якщо я, припустимо, їду до Москви, мені треба розмовляти з приводу обміну полоненими, а це субота і неділя, куди я повинен був приїжджати? Я повинен був переговорити з ним, що тут такого? Можливо, це приховував Порошенко або це йому було невигідно, але я цього ніколи не приховував».

Про закриття телеканалів його друга Козака

Медведчука заявляє, що РНБО заблокувала канали «незаконно, з порушенням законодавства і конституції України».

«Жодні санкції стосовно телеканалів застосовуватися не можуть. Я стверджую, що статті, яка використана щодо каналів, в законі про санкції немає. Санкції до цих мовників повинні застосовуватися через Національну раду телебачення і радіомовлення. Щодо громадян України санкції не можуть застосовуватися, вони застосовуються щодо іноземних компаній, іноземних громадян... Так, і суб'єктів, що фінансують тероризм. Але для цього потрібно встановити тероризм. А тероризм в Україні встановлюється через рішення суду».

Стало відомо, кому віддадуть підсанкційне майно, яке забрали у Медведчука