«Він повинен порвати з Коломойським». Washington Post пояснили, чому Байден не дзвонить Зеленському
Svidok.info

Умовою подальшого співробітництва адміністрацій президента США Джо Байдена з президентом України Владимиром Зеленським є повний розрив зв'язку останнього з його давнім партнером, олігархом Ігорем Коломойським.

Про це пише в редакційній статті авторитетне американське видання Washington Post.

У матеріалі, зокрема, зазначається, що у Зеленського досі не було телефонної розмови з Байденом. Нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського подолати внутрішню корупцію в Україні. Така боротьба життєво важлива для стабілізації нашої економіки та збереження незалежності від Росії.

У статті WP йдеться, що Зеленського, колишнього актора і новачка в політиці, обрали в 2019 році, бо він обіцяв боротися з олігархами, нечистими на руку суддями і мафіозними мережами. Усі ці люди пригнічували України з моменту здобуття нею незалежності від Радянського Союзу. Але в минулому році він відступив від своїх слів, звільнивши реформаторів в своєму уряді і керівника НБУ.

Відкат у реформах привів до зупинки фінансування з боку Міжнародного валютного фонду за кредитною угодою на $5 млрд. Без неї Україна, можливо, не зможе здійснити виплати в цьому році.

Це також стурбувало прихильників Києва в Сполучених Штатах. Країна залишається найважливішим союзником України. Військова допомога США допомогла стримувати агресію проти України з боку РФ, яка захопила Крим і досі контролює частину Сходу України.

Адміністрація Байдена, який був рішучим прихильником незалежності України на посаді віцепрезидента, відновлює прореформаторскую політику. У телефонному дзвінку міністру закордонних справ Зеленського в минулому місяці державний секретар Ентоні Блінкен «наголосив на важливості збереження Україною прогресу в боротьбі з корупцією і впровадження верховенства права та економічних реформ», — нагадує газета.

Минулого тижня адміністрація ввела санкції проти Коломойського через корупцію, відправивши однозначний сигнал про свої очікування, пишуть в Washington Post.

У виданні зазначають, що заходи, які здійснив український президент, є недостатніми.

«Офіс Зеленського опублікував заяву у відповідь на санкції США, в якому говориться, що «Україна вдячна всім своїм партнерам за підтримку» в «битві з олігархами». Але президент повинен проявити велику відданість цій боротьбі. Йому слід наполягати на судових реформах, відновити незалежність центрального банку і виключити будь-які кроки по ослабленню Національного антикорупційного бюро», — пишуть автори статті.

«Він повинен однозначно порвати з Коломойським», зазначає видання. Партнерство з адміністрацією Байдена може вирішальним чином сприяти Україні в спробі звільнитися від Росії і приєднатися до демократичного Заходу, підсумували у Washington Post.

Зеленський підтримав санкції США проти Коломойського