В Україна заборонили випалювати траву і бур'ян. Але лише з червня і без штрафів
ДСНС

У середу, 17 березня, набрав чинності закон, що забороняє випалювати траву та бур'ян. Цей документ не передбачає санкцій за його порушення і почне діяти за три місяці — з 17 червня.

Нормативний акт оприлюдинили в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України».

Проєкт цього закону нардепи внесли до парламенту ще в травні минулого року. Редакція документу, ухваленого в першому читанні, передбачала штрафи за випалювання рослинності, максимальний розмір яких сягав більше 30 тис. грн. Але при підготовці до другого читання запропоновані санкції для паліїв відхилив профільний комітет Ради.

Президент Володимир Зеленський підписав закон 12 березня цього року. Раніше Зеленський заявляв, що минулого року кількість пожеж у природних екосистемах збільшилася на 30%. 

«Ваше «байдуже» – це пожежі на території у 20 тисяч гектарів. Це в чотири рази більше пожеж в українських лісах. Через ваше «байдуже» цілодобовим гасінням пожеж займається три з половиною тисячі людей та тисяча одиниць техніки ДСНС. Результати вашого «байдуже» були помітні навіть із супутників НАСА», — заявляв Зеленський.

ДСНС ліквідувала пожежі на Луганщині, які вирували з 30 вересня