Виплата 6600 грн від ООН: хто може отримати грошову допомогу у 2023 році

Агентство ООН у справах біженців відновило виплату грошової допомоги українцям, які постраждали від війни. Водночас критерії для участі у програмі стали жорсткішими.

Допомога від УВКБ ООН: скільки можна отримати

Грошова допомога від Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) становить 2220 грн на кожного члена родини на місяць та покриває тримісячний період. Тобто одна людина може отримати 6600 грн, а родина з трьох осіб — 19 980 грн.

Хто може отримати 6600 грн від ООН: критерії

Програма діяла у 2022 році, однак через велику кількість заявок її тимчасово призупинили. Відновили подачу звернень про допомогу на початку 2023 року, але критерії для участі стали жорсткішими. Відтепер для отримання коштів заявник має відповідати одразу кільком вимогам.

Нові критерії для участі у програмі ООН включають:

1. осіб чи сімей, які відносяться до однієї з категорій нижче:

  • внутрішньо переміщені особи (ВПО) від 24 лютого 2022 р;  
  • населення, постраждале внаслідок воєнних дій від 24 лютого 2022 р. в таких областях, як Дніпропетровська, Полтавська, Одеська, Запоріжська, Кіровоградська, Черкаська, Харківська, Чернігівська, Сумська;
  • люди, які повернулись до своїх місць постійного проживання після вимушеного переміщення до іншої області/країни через військові дії від 24 лютого 2022 р.

2. які відповідають одному або декільком із наведених нижче критеріїв вразливості:

  • родина, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або більше дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше);
  • родина, яку очолює одна самотня / кілька самотніх осіб похилого віку (55 років і старше) або особа похилого віку з однією дитиною чи кількома дітьми віком до 18 років;   
  • родина з однією або кількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання, т.п.);
  • прийомні сім’ї, які опікуються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (документально підтверджені).

3. які не були зареєстровані з УВКБ ООН раніше, а також не отримували грошову допомогу від інших організацій.

4. особи, які відповідають критеріям вразливості, повинні також відповідати соціально-економічним критеріям та мати місячний дохід менше 5,400 грн. на одного члена родини.

Як зареєструватися для участі у програмі грошової допомоги від УВКБ ООН

Якщо ви вже подали заявку через єДопомогу, звертатися до центрів УВКБ ООН не потрібно. Агенство бере участь у державному проєкті, тож це просто різні способи отримати одну і ту ж виплату.

В іншому випадку для отримання виплат необхідно звернутися до пунктів реєстрації благодійного фонду «Право на захист», який є партнером УВКБ ООН. Там проведуть співбесіду і після підтвердження відповідності критеріям включать у програму багатоцільової грошової допомоги.

Пункти реєстрації є у Львові, Черкасах, Кропивницькому, Полтаві, Кременчузі, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Одесі, Ізмаїлі, Чернігові, Харкові та Сумах (адреси та графік роботи можна подивитися у Telegram-каналі фонду «Право на захист»).

З собою потрібно мати оригінали наступних документів на кожного члена родини:

  • податковий номер;
  • національний паспорт або інші документи, що посвідчують особу;
  • довідка ВПО (за наявності);
  • гривнева банківська картка головного заявника;
  • свідоцтво про народження дітей (за необхідністю);
  • документ, що посвідчує законну опіку над дитиною (за необхідністю);
  • посвідчення/медична довідка у разі інвалідності або хронічного захворювання (за необхідністю).

Спосіб виплати грошової допомоги від ООН

Вся сума відразу за три місяці буде перерахована голові домогосподарства (визначеного при реєстрації на допомогу) одним з таких шляхів:

  • переказу через фінансову установу Rapyd на вказаний при реєстрації банківський рахунок (банківська карта має бути гривневою та належати одному з членів родини)
  • переказом ерез Western Union для тих сімей, які не мають банківського рахунку. 

Після нарахування допомоги ви отримаєте sms-повідомлення.

Гаряча лінія УВКБ ООН

Уточнити інформацію можна за телефоном 0800307711 чи на сайті УВКБ ООН.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Виплати під час війни: яку допомогу на дітей можуть отримати батьки у 2023 році