Випробування вакцини проти ковіду призупинили через «невідому хворобу» добровольця

Сподівання отримати найближчим часом якісну та безпечну вакцину проти COVID-19 можуть не справдитись. Російський «прорив», який в світі нещадно розкритикували, не обговорюватимемо. Але з’явилася новина про перший збій у британсько-шведського виробника.

Фармакологічний гігант AstraZeneca заявив, що зупинив глобальні випробування вакцини проти коронавірусу через «незрозумілу хворобу» одного з добровольців, повідомляє СNN. Випадок стався у Великій Британії. «Ми поставили на паузу глобальні випробування оксфордської коронавірусної вакцини, щоби переглянути дані про безпеку», — йдеться в заяві компанії. Повідомляють, що це стандартна процедура, до якої вдаються, коли у когось з учасників випробувань виникають побічні ефекти.

Вказана вакцина називається «оксфордською», оскільки її розробили в Університеті Оксфорду (Британія). А тестували по всьому світу — в Британії, США, Латинській Америці, Азії, Європі та Африці.

«Це звичайна практика, яка має відбуватися щоразу, коли є потенційно незрозуміла хвороба в одному з випробувань, поки воно розслідується. Ми працюємо над тим, щоби швидше розглянути окрему подію, аби мінімізувати будь-який потенційний вплив на графік випробувань», — запевняють у компанії.

Зазвичай поширені побічні явища у пацієнтів при випробуванні вакцин — це лихоманка, головний біль, болючість у місці ін'єкції та біль у м'язах.

У США вакцина AstraZeneca була однією з тих, що перевіряються вже на останніх етапах. Президент Трамп заявляв, що сподівається отримати для своєї країни вакцину до виборів 3 листопада. Фармакологи вважають, що з урахуванням нових обставин це малоймовірно.