Вища рада правосуддя звільнила суддю Ємельянова з посади у Вищому господарському суді
УНІАН

Вища рада правосуддя 3 березня звільнила суддю Артура Ємельянова з посади судді Вищого господарського суду за вчинення «істотного дисциплінарного проступку». Суддя вважає рішення про своє звільнення незаконним та політично заангажованим і буде його оскаржувати.

Про позицію колишнього судді повідомило Hromadske із посиланням на його адвоката Ярослава Білявського.

Він сказав: «Вочевидь, що юридично необґрунтована поспішність прийняття цього рішення ВРП свідчить про те, що воно приймалось під політичним тиском на його членів. Але саме тим, хто рішення прийняв, доведеться відповідати за скоєні незаконні дії».

Адвокат назвав дії Вищої ради правосуддя, яка звільнила Ємельянова, «правовим нігілізмом» та порушенням закону. Він додав, що його клієнт сподівається на оцінку їхніх доводів у Верховному Суді й на поновлення Ємельянова на посаді судді.

Передісторія

Подання про звільнення судді надійшло від Другої Дисциплінарної палати ВРП. Його подали ще 4 червня 2018 року.  

Друга Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що на той час голова Ради суддів господарських судів та заступник голови Вищого госпсуду Ємельянов використовував своє службове становище і чинив неправомірний вплив на суддів Госпсуду Києва.

Крім того, він втручався у вирішення конкретних судових справ суддею Госпсуду, перешкоджав здійсненню судами правосуддя, чинив «тиск на суддів шляхом спонукання, погроз, шантажу та іншого протиправного впливу».

4 червня 2018 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Ємельянова від здійснення правосуддя. Вона підозрювала його у корупції й тиску на суддів.

Ще Ємельянов та його дружина є фігурантами справи про «легалізацію доходів, здобутих злочинним шляхом».

У жовтні 2018 року на той час народний депутат Сергій Лещенко повідомляв, що прокуратура Австрії підозрює, що Ємельянов і його дружина Світлана вчинили декілька кримінальних злочинів.

Зеленський пообіцяв українцям «суд у смартфоні» (відео)