Вісім років тому розпочалася оборона Донецького аеропорту (відео)

26 травня 2014 року Донецький аеропорт імені Сергія Прокоф’єва повідомив, що тимчасово призупиняє обслуговування рейсів. Однак роботу він так і не відновив. В цей день розпочалася героїчна оборона летовища, яка тривала до січня 2015 року.

донецький аеропорт

В ніч на 26 травня зрадник із місцевого СБУ запустив у новий термінал бойовиків і кадирівців. Їм протистояли 116 кіровоградських спецпризначенців і 15 бійців 25-ї бригади, які напередодні зайняли оборону у старому терміналі аеропорту скласти зброю і здатися. 

«Зайнявши частину приміщень будівлі, бойовики в ультимативній формі вимагали від українських силовиків, які знаходилися в старому терміналі аеропорту, скласти зброю і здатися. Український уряд зі свого боку теж висунув сепаратистам ультиматум про звільнення захоплених будівель. Жодна зі сторін не хотіла йти на поступки — розпочався перший бій», — згадує про ті події видання «Армія.Інформ»

У результаті аеропорт зачинився, цивільний персонал евакуювали, а наші військові при підтримці авіації вщент розбили бойовиків і вибили їх з території летовища.

Загальна кількість зведеного загону проросійських сил, що брали участь у захопленні аеропорту, склада 220 осіб: 45 бійців батальйону «Іскра», 26 кадирівських спецпризначенців, 120 з батальйону «Восток» і 30 з батальйону «Оплот».

Під час боїв загинули близько 100 бойовиків, зокрема і 33 вихідці з росії. Українські військові тоді втрат не зазнали.

Після цього кілька місяців ворог не наважувався штурмувати аеропорт, але у вересні кинув на його захоплення значні сили. Бої з невеликими перервами тривали до 21 січня 2015 року. За цей час будівлі на території летовища були повністю зруйновані усі будівлі і наші військові відійшли на нові рубежі оборони.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

29,6 тисяч: Генштаб ЗСУ опублікував втрати ворога станом на 26 травня