Високоточні ракети GLSDB вже прямують на фронт — Нуланд (відео)
Saab Group

Сполучені Штати вже передали Україні високоточні ракети GLSDB, які можуть уражати цілі на відставні до 150 км. Про це ввечері 31 січня повідомила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд під час брифінгу у Києві, пише Радіо Свобода.

«Ми продовжуємо надавати безпекову підтримку в усіх категоріях, включаючи нові інвестиції та нові системи озброєнь, як-от бомба малого діаметру (Small Diameter Bomb – ред.), яка вже на шляху до фронту», — зазначила Нуланд.

Вона додала, що США підтримують модернізацію як оборонно-промислового комплексу України, так і свого власного, щоб «гарантувати, що ми можемо продовжувати боротьбу з тими, хто хоче вкрасти нашу свободу».

Нуланд також додала, що покидає Київ з впевненістю, що «пана Путіна чекають «приємні» сюрпризи на полі бою, і що Україна доб'ється дуже сильного успіху цього року».

Ракти GLSDB: технічні характеристики та історія створення

GLSDB (англ. Ground-Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад — Бомба малого діаметра наземного запуску) — це фактично поєднання керованої авіаційної бомби малого діаметра GBU-39 (SDB) з двигуном від некерованої ракети M26.

Вперше з ідеєю створення таких боєприпасів компанія Boeing виступила ще у 2011 році, однак тоді ця концепція Пентагон не зацікавила.

Однак у 2014 році до проєкту приєдналася шведська шведська фірма SAAB і вже наступного року розпочалися перші випробувальні пуски GLSDB. У 2018 Boeing та SAAB році оголосили, що готові до серійного виробництва, але замовників на новітні ракети поки не знайшлось.

Тож «бойове хрещення» ці боєприпаси пройдуть саме в Україні

GLSDB має заявлену дальність стрільби лише в 150 км — це майже удвічі більше за стандартну для HIMARS ракету GMLRS (84) км та удвічі менше аніж ракета ATACMS (300 км).  Завдяки цьому ЗСУ зможуть завдавати ударів по окупованому Джанкою, Маріуполю, Луганську.

За задумом розробників, двигу від ракети M26 виводить на певну висоту авіабомбу GBU-39, яка продовжує політ та за пологою траєкторією уражає ціль.

Конструктивно GBU-39 являє собою невелику керовану бомбу масою 130 кілограмів з бойовою частиною 17 кг.  Вона також має крила, які розкладаються у повітрі, що істотно збільшує дальність ураження.

Для наведення на ціль GLSDB використовує глобальну систему позиціонування (GPS) та інерціальну навігаційну систему.

Запускати ракети GLSDB можна з РСЗВ HIMARS та МLRS.

Пенатагон замовив ці ракети напряму у виробника ще на початку лютого 2023 року. Спочатку очікувалося, що Україна їх отримає восени, однак потім терміни поставок кілька разів переносили.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росіяни вдарили керованими авіабомбами по лікарні на Харківщині (фото)