Витік документів США посилив страх рф перед контрнаступом України — ISW

У російському інформаційному просторі є страх перед майбутнім контрнаступом українських військових.

Про це повідомляють в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Зазначають, що воєнні блогери рф висловили занепокоєнням після витоку у соцмережі секретних військових документів, у яких було описано плани США та НАТО щодо нарощування можливостей ЗСУ перед контрнаступом.

У них наводять графіки очікуваних поставок зброї, чисельності військ і батальйонів, перелік українських військових частин, обладнання та графік навчання на січень–квітень. Але конкретні бойові плани — дата, час та напрямки контрнаступу України — у документах не наводяться.

Також у мережі опинилася інформація про секрети американської безпеки щодо Близького Сходу та Китаю та ситуацією з тероризмом. На одному зі слайдів у соцмережі видно, що документ з позначкою «Секрет/NoForn» датований 23 лютого. Так, інформація у ньому означає, що він не призначений для передачі іншим країнам. Як пише New York Times, загалом у лоступі могли опинитися понад сотню документів.

«Незалежно від правдивості витоку документів реакція російських воєнкорів на статтю в New York Times підкреслює страх перед можливими українськими контрнаступами, що пронизує російський провійськовий інформаційний простір», — кажуть аналітики ISW.

Вони вважають, що стаття показала паніку в інфопросторі росіян, а так звані «воєнкори» все частіше переглядають свої оцінки щодо ситуації на фронті, здатність їх прогнозування, а також  спекуляцій щодо потенційних контрнаступів України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Про план контрнаступу ЗСУ знають не більше п’яти людей — Данілов