Вітренко назвав інформацію про його звільнення та претензії до нього чутками
УНІАН

Потенційними кандидатами на посаду міністра енергетики нині є п'ять людей. Більшість з них були кандидатами на цю посаду в 2020 році.

Про це пише LB.ua із посиланням на джерела у владних колах.

  • Перший ймовірний претендент —– Ольга Бєлькова, колишній нардеп. Вона була заступницею голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. З червня 2020 року очолює міжнародний напрямок компанії «Оператор ГТС України». LB.ua пише, що Ольга відмовилася від коментарів на тему можливого призначення міністром.
  • Наступний гіпотетичний кандидат — Андрій Фаворов. З кінця 2018 року по квітень 2020 року він очолював газовий бізнес НАК «Нафтогаз України». Фактично він замінив у компанії Юрія Вітренка, якого у травні 2020 року звільнили за скороченням штатів. Він теж відмовився від коментаря для LB.ua.
  • Третій — Максим Немчинов — чинний заступник міністра енергетики, відповідає за нафтогазовий напрямок.
  • Четвертий — Юрій Гнатюк — є директором ДП «Енергоринок». І Немчинов, і Гнатюк дали коментарі LB.ua і сказали, що предметної розмови з приводу можливості призначення на пост міністра з ними не було, але в принципі вони відкриті до діалогу на цю тему.
  • П'ятий — Олег Семінський – нардеп із фракції «Слуга народу», заступник голови комітету з енергетики та ЖКГ. Також відмовився від коментаря на цю тему.

Передісторія

7 квітня «Економічна правда» та LB.ua повідомили із посиланням на джерела, що Вітренко написав заяву про звільнення. Він нібито зробив це до візиту до Катару. Однак рішення про звільнення Вітренка, за словами джерел, ухвалять після визначення альтернативного кандидата на пост керівника міністерства.

За словами джерел, він вивіз особисті речі з міністерства ще два тижні тому. Інший співрозмовник з оточення Вітренка заявив, що той почав говорити про свій відхід ще близько двох тижнів тому. 

8 квітня міністерство енергетики заявило, що Вітренко «продовжує працювати», але не спростувало інформацію про те, що він написав заяву про звільнення.

«В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко перебував з візитом у Досі, столиці Катару. Вітренко з іншими членами української делегації залишився 6 квітня у Досі для проведення робочих зустрічей за підсумками візиту голови держави, після чого вчора повернувся у Київ» — повідомила пресслужба міністерства енергетики.

За словами в.о. міністра, «чутки про нарікання з боку уряду, Офісу президента, міжнародних партнерів на роботу Міністерства енергетики носять маніпулятивний характер».

Наразі я продовжую виконувати обов‘язки Міністра енергетики і готуюся до поїздки у складі офіційної української делегації в рамках закордонного візиту президента, який заплановано на найближчі дні

Як ми писали раніше, у декларації за 2020 рік Вітренко вказав чотири квартири в Києві, одну в Німеччині, годинник за 160 тис. грн і багатомільйонні доходи.

Вітренко перемін. Як прем'єру Шмигалю готують заміну