Вітренко назвав Україну однією з найбільш зубожілих країн Європи

Юрій Вітренко, в. о. міністра енергетики, вважає Україну однією з найбідніших країн Європи з дуже неефективною енергетикою.

Про це він сказав під час онлайн-дискусії «Декарбонізація, СОР26, зелена економіка».

«Україна бажає бути частиною цивілізованого світу у боротьбі з наслідками зміни клімату. Але водночас ми мусимо робити більше аніж просто декларації. Мусимо визнати, що Україна — одна з найбільш зубожілих країн Європи», — сказав Вітренко.

Він також відзначив вплив монополій в енергосекторі на розвиток галузі.

«Ми маємо серйозно ставитись до виклику неприродних монополій в енергетичному секторі, які інколи стають на заваді необхідних змін. Ось чому нам бракуватиме певних засад, які б допомогли б робити конкретні кроки у боротьбі з наслідками зміни клімату», — каже очільник міністерства.

Вітренко зазначив, що однією з проблем України є велика доля вугілля в нашому енергетичному секторі. «Наші електростанції, які виробляють опалення, застарілі, неефективні та неекологічні. Вони в гіршому стані, ніж такі самі станції у Європі. Їх треба було модернізувати раніше, але ми втратили час», — констатував в. о. міністра.

На його думку, Україні треба поступово відмовлятися від вугілля та використовувати більш сучасні екологічні технології та відновлювальні джерела енергії.

Як приклад, Вітренко навів зростання використання сонячної енергії в Україні, хоча зазначив, що «сонця і вітру в Україні не вистачає», тому швидко відмовитись від вугілля, а також імпорту електроенергії непросто.

Україна у 2022 році відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі, обіцяє Вітренко