Виявляється, так можна. Окружний адмінсуд Києва скасував новий український правопис

Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів, якою було схвалено нову редакцію українського правопису.

Про це повідомив 28 січня адвокат Дмитро Ільченко, який представляв у суді позицію херсонської восьмикласниці Юлії Пиргас, від імені якої подали позов проти уряду. Підтвердження цієї інформації з боку ОАСК поки нема.

Згідно допису Prosud у Facebook, позивачами виступили учениця сьомого класу з Херсону, яку представляє  Ільченко, та ГО «Правова держава», яку очолює адвокат Ростислав Кравець.

Кравець фігурує на плівках із кабінету голови ОАСК Павла Вовка, де його ГО використовують для подачі позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк.

Кабінет міністрів схвалив нову редакцію правопису 22 травня 2019 року. Вона набула чинності 3 червня того року.

Ільченк подав позов на це рішення 5 червня 2019 року. Він пише, що «позов був направлений на захист української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів».

Щойно Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив наш позов та скасував постанову КМУ про так званий «новий правопис». Нагадую, це той самий правопис, в якому запроваджують «павзу», «Атени», проєкт та Марта замість Марфи

Підставою позову було те, що уряд нібито не має права змінювати правопис, оскільки подібне не є його компетенцією.

Також Ільченко стверджує, що під час розгляду з'ясувалося, що «мовна комісія» мала суттєві суперечки та не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій його затвердив уряд. Тобто, на його думку, в наш правопис вносилися зміни нашвидкуруч.

Рішення вступає в силу після його апеляційного перегляду — якщо КМУ подасть апеляцію.

Нову редакцію «Українського правопису» було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року. Відтоді її рекомендували застосовувати в усній мові та письмі.

Згідно з новаціями, нормою стало говорити й писати «проект» і «траєкторія», проте «Афіни» могли вживатися на рівних із «Атенами», так само як «Марфа» і «Марта». Серед іншого, українцям розширили можливість вживання фемінітивів, а також змусили писати без дефісу такі слова, як «екс-президент» та «віцепрем'єр».

Уряд ухвалив постанову для забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації правописних норм.

Стало відомо, скільки українці надіслали скарг уповноваженому із захисту мови