Влада Білорусі через пів року визнала, що першого загиблого під час протестів убили силовики
Getty Images

Слідчий комітет Білорусі відмовився порушувати кримінальну справу за фактом загибелі 34-річного жителя Мінська Олександра Тарайковского, який загинув 10 серпня 2020 року, на другий день протестів у Білорусі. Про це «БелТА» повідомив голова СК Іван Носкевіч.

Тарайковскій загинув 10 серпня 2020 року в ході акції протесту, що пройшла в Мінську у метро «Пушкінська».

За версією МВС, Тарайковскій помер через вибух бомби, яку він нібито хотів кинути в силовиків. При цьому на кадрах з місця подій видно, що у Тарайковського в руках нічого не було і що він міг бути смертельно поранений співробітниками силових структур.

Тарайковський став першою людиною, яка загинула в ході акцій протесту в Білорусі.

Ініціатива «Білоруський Народний Трибунал» провела розслідування і дійшла висновку, що Тарайковского вбив боєць спецпідрозділу МВС «Алмаз» Микита Коровін пострілом у груди.

За словами представника слідства, в день своєї загибелі Тарайковській, «перебуваючи в стані сильного алкогольного сп'яніння», відійшов від натовпу протестуючих і пішов у бік співробітників силових органів. Ті сприйняли його дії як «реальну загрозу життю і здоров'ю», оскільки мали оперативну інформацію про можливі теракти і те, що у протестувальників є вибухівка.

Тому силовики «з безпечної відстані, що виключає летальний результат», застосували до Тарайковского нібито нелетальну зброюю. Але «в силу збігу низки трагічних обставин одне з поранень виявилося проникаючим», через що чоловік помер на місці.

Представник СК не згадував в своїй заяві версію МВС про те, що Тарайковський помер через вибух бомби, яку той нібито збирався кинути в правоохоронців.

На думку слідства, співробітники правоохоронних органів в даних умовах мали право використовувати нелетальну зброю для запобігання більш тяжких наслідків, що нібито відповідає чинному законодавству.

У січні проект колишніх білоруських силовиків BYPOL опублікував аудіозапис, як стверджується, з виступом заступника глави МВС Білорусі Миколи Карпенкова. Під час виступу він заявив, що назвав Тарайковського «пияком і дебітом» і сказав, що протестувальник помер «від гумової кулі, яка прилетіла йому в груди».

Вдова Тарайковського Олена Герман прокоментувала тоді запис: «Пияк і дебіл? У мене просто нема слів. Вони вбили мирного громадянина, а тепер ще й ображають його. Я важаю, що це просто геноцид».

МВС Білорусі та Росгвардія уклали угоду про співпрацю