Влада Єгипту заявила про нові археологічні знахідки поблизу Каїра
Міністерство туризму і археології Єгипту

У Єгипті заявили про нові знахідки на території великого некрополя в Саккарі, що на південь від Каїра, повідомило на Facebook Міністерство туризму і археології Єгипту.

Вчені відкрили похоронний храм, присвячений цариці Нейт, дружині фараона Теті. Знахідки виявили біля піраміди, де похований фараон Теті, перший правитель шостої династії (близько 3000 років до н.е.).

Влада Єгипту констатує, що знахідки можуть вплинути на знання про історію того періоду. Доктор Захі Хавасс, єгипетський археолог і керівник місії, сказав, що ці відкриття перепишуть історію цього регіону.

Серед археологічних знахідок — 4-метровий папірус, що містить тексти 17 розділу Книги мертвих. Є також статуї, стели, похоронні маски, а також 50 саркофагів. Дерев'яні саркофаги відносяться до періоду Нового Царства між XVI і XI століттями до н.е., їх знайшли на глибині 10-12 м.

Вперше в районі Саккари були знайдені саркофаги, яким три тисячі років. На їх поверхні представлені сцени з богами, яким вклонялися в цей період, й різні частини тексту Книги мертвих, які мали «допомагати» померлому у подорожі на той світ.

Загалом останні місяці в районі Саккари археологи активно розкопують знахідки. Раніше вони знайшли не менше 140 саркофагів з муміями. В основному знахідки відносяться до періоду Стародавнього царства (приблизно XXIII — XXI століття до нашої ери).

І, звісно, як же без інтриги. Доктор Хавасс зазначив, що місія виявила величезну залу з цегли, що датується епохою Нового Царства, з глибиною до 24 метрів, і археологи ще не дійшли до неї.

«До пандемії ми працювали більш ніж з 50 країнами. Зараз у нас в робочому стані до 10 напрямків»